Bunjac i supruga se guše u kreditima, imaju ih čak sedam

Bunjac i supruga se guše u kreditima, imaju ih čak sedam
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

BRANIMIR Bunjac tijekom jutra bi trebao otkriti napušta li Živi zid.

Bunjac je mjesecima bio jedno od isturenijih lica Živog zida, no posljednjih dana našao se u centru ogromnog sukoba zbog kojeg bi se vrlo lako mogla raspasti cijela stranka.

Ukratko, do sukoba je došlo jer se vodstvo Živog zida nije uspjelo dogovoriti tko će od njih zasjesti u unosnu fotelju zastupnika u Europarlamentu. Tako se stranka praktički podijelila u dva tabora. S jedne strane su Branimir Bunjac i Ivan Pernar, koji od jučer zapravo više i nije član stranke. S druge strane su predsjednik stranke Ivan Sinčić, njegova supruga i potpredsjednica Vladimira Palfi i stranački tajnik Tihomir Lukanić.

Prepucavanje po medijima

Tko je u pravu, teško je reći jer i jedna i druga strana imaju brojne proturječne izjave. Do sukoba je došlo jer je Bunjac, kako tvrdi Palfi, odlučio ići u Europarlament iako je raniji dogovor bio da ide Tihomir Lukanić. No taj mandat zapravo pripada Ivanu Sinčiću pa Bunjac može ići tek ako Sinčić odustane. Ako Sinčić odustane, onda je na redu Bunjac. Tek ako i on odustane, onda ide Lukanić.

"Ja sam molila i nazvala Bunjca, još uvijek imam taj razgovor, da ne stavlja predsjednika stranke u pat-poziciju da mora otići u Europski parlament jer ne može rotirati ljude", kazala je Palfi prije dva dana za RTL.

"Rekla sam mu da imamo dvoje male djece doma i molila sam ga da ga ostavi doma i da nam da priliku da djeca odrastaju uz oca. No njega je to jako slabo zanimalo", kazala je Palfi.

Bunjac, s druge strane, tvrdi da se Lukanića šalje samo zato što je dobar prijatelj  s Vladimirom Palfi.

"Vladimira Palfi je odlučila da gospodin Lukanić mora ići u Europski parlament. On je njezin kućni prijatelj i osoba koja joj drži kvorum u Glavnom odboru. To je prouzrokovalo katastrofu pa je u Zagrebu Živi zid postao osma lista", rekao je Bunjac u sinoćnjoj emisiji Otvoreno na HRT-u.

Nije želio otkriti hoće li se odreći mandata u Europarlamentu ako to napravi i Ivan Sinčić. Time je sve ostavio otvorenim.

A mandat zbog kojeg se raspao Živi zid itekako je unosan. Radi se o oko sedam tisuća eura mjesečne plaće, a uz plaću dolazi i cijeli niz beneficija. Jasno je, dakle, da onaj tko se domogne mjesta u Europarlamentu ujedno dobiva i prilično izdašna novčana sredstva kroz duži period.

"Ja sam Bunjca molila da ne stavlja predsjednika stranke u pat-poziciju u kojoj nema izbora jer smo imali dogovor da će prvu godinu ići Tihomir Lukanić. Bunjac je rekao da ima tešku poziciju i da ga pustimo da ode", rekla je Palfi prije dva dana za N1 televiziju. Nije objasnila o kakvoj se teškoj poziciji radi, no prema njenim riječima, moglo se zaključiti kako je riječ o privatnim problemima.

Sedam kredita

Kratkim pogledom na imovinsku karticu Branimira Bunjca vidi se da on i supruga imaju jako puno otvorenih kredita. Njih čak sedam.

Kod Erste banke bračni par Bunjac ima kredit od 100.000 eura. Mjesečno za njega izdvajaju 518,50 eura. Taj kredit je podignut 2006. godine, a rok vraćanja je 342 mjeseca.

Kredit od 25.000 eura podignut u Wüstenrot štedionici glasi na Bunjčevu suprugu. Mjesečna rata iznosi 103 eura. Taj kredit podignut je 2006. godine.

Na suprugu glasi i kredit od 6548 eura podignut 2009. godine u PBZ-u. Mjesečno za njega moraju izdvojiti 73 eura.

Četvrti kredit podignut je 2018. godine u Erste banci, a iznosi 32.524 kune. Njega je podigao osobno Branimir Bunjac, a mjesečno mora izdvojiti 1265 kuna kroz planiranih 28 mjeseci.

Bunjac je prošle godine podigao kredit i u Zabi. Zadužio se za 73.990 kuna, a mjesečna rata mu iznosi 1133 kune. Planirani rok otplate su 84 mjeseca.

Šesti kredit koji se navodi u imovinskoj kartici glasi na suprugu, a podignut je 2005. godine u PBZ-u. Riječ je o 12.000 eura kredita za koji obitelj Bunjac mjesečno mora izdvojiti 90 eura.

Sedmi, posljednji kredit podignut je 2018. godine. Glasi na Bunjca, a radi se o 50.000 kuna. Mjesečno ih taj kredit košta 1018 kuna.

Mjesečno samo za kredite moraju dati preko 9000 kuna

Kad se sve skupa zbroji, Bunjac i supruga mjesečno samo da bi sanirali kredite moraju izdvojiti preko devet tisuća kuna.

Kao zastupnik Bunjac mjesečno prima neto iznos od 17.764 kune.

Njegova supruga je zaposlenica u Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić u mjestu Sveti Juraj na Bregu, a godišnje primi 92.062 kune u neto iznosu. Podijeljeno s 12 mjeseci, to je nešto više od sedam i pol tisuća kuna.

Dakle, bračni par Bunjac zajedno mjesečno zaradi nešto više od 22 tisuće kuna. No preko 9000 kuna im treba samo da bi pokrili kredite. Iako im, uz sve te kredite, i dalje ostane sasvim pristojna svota za život, posebno ako se gledaju hrvatske prilike, valja se sjetiti da su uskoro parlamentarni izbori i pitanje je hoće li Branimir Bunjac opet postati saborski zastupnik. U tom slučaju, on se vraća na profesorsku plaću, a to će se itekako osjetiti na kućnom budžetu, posebno s obzirom na to da će brojne kredite trebati otplaćivati još godinama.

Obitelj Bunjac posjeduje kuću od 220 kvadrata u Mihovljanu vrijednu oko 825.000 kuna i automobil Kia Rio iz 2017. godine vrijedan oko 90.000 kuna. I kuća i automobil su kupljeni na kredit.

Imovinska kartica- Branimir... by on Scribd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara