Burger King pristao na prodaju za četiri milijarde dolara

Foto: AFP

BURGER KING je danas pristao prodati se investicijskoj tvrtki 3G Capital vrijednu 3,26 milijardi dolara, što bi drugom najvećem lancu brze prehrane u SAD-u trebalo dati vremena za predah i konsolidaciju posla i primicanje vodećem McDonald'su.

Predsjednik uprave i glavni izvršni direktor Burger Kinga John Chidsey rekao je za Reuters kako je poziv i ponuda 3G Capitala došla "iz vedra neba". Investitori su odlučili preuzeti i dug Burger Kinga, pa je cjelokupna transakcija vrijedna oko četiri milijarde dolara, a dioničari će po dionici dobiti 24 dolara, što analitičari smatraju dobrom cijenom.

Nekoliko velikih financijskih kuća, kao što su TPG Capital, Goldman Sachs Capital Partners i Bain Capital Investors, zajedno posjeduju oko 31 posto dionica Burger Kinga, a očekuje se da će se te dionice također priključiti ponudi 3G Capitala, koja službeno počinje 17. rujna.

Neizvjesna budućnost

3G Capital je relativno nepoznata investicijska tvrtka koja ima podršku brazilskoj milijardera Jorgea Paula Lemanna, a ovo je najveća ponuda za neki restoran u zadnje vrijeme.

Burger King u zadnje vrijeme pati od velike stope nezaposlenosti među svojim glavnim mušterijama, mladim muškarcima, a očekuje da će do kraja godine bilježiti loše poslovne rezultate zbog sporog oporavka u SAD-u.

Analitičari vjeruju da će izlaskom iz javne strukture Burger King moći uvesti bitne promjene u svojim restoranima, koji su staromodniji i puno manje funkcionalni od McDonald'sovih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara