Burns: Hrvatska, Albanija i Makedonija napreduju k NATO-u

AMERIČKI veleposlanik pri NATO-u Nicholas Burns ocijenio je na Parlamentarnoj skupštini NATO-a u Orlandu da Hrvatska, Albanija i Makedonija dobro napreduju prema članstvu u Sjevernoatlantskom savezu.

U Orlandu na Floridi od 7. do 11. studenoga održava se Parlamentarna skupština NATO-a na kojoj parlamentarci iz 19 zemalja članica Saveza kao i 20 pridruženih zemalja razgovaraju o utjecaju rata u Iraku na transatlantske odnose te o novim terorističkim prijetnjama.

Stalni predstavnik SAD-a pri NATO-u Nicholas Burns govorio je u subotu o transformaciji Sjevernoatlantskog saveza i pri tome i o napretku koji na putu prema članstvu u Savezu čine države kandidati Hrvatska, Albanija i Makedonija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve tri zemlje dobro napreduju i ulažu ozbiljne napore, ali još ima stvari koje treba učiniti", rekao je Burns. "Stoga ne očekujem da će poziv tim zemljama biti upućen 2004. niti to one očekuju."

Burns je također rekao da vrata NATO-a ostaju otvorena i za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju i Crnu Goru koje žele ući u Savez, ali da te zemlje moraju ostvariti napredak na političkom i vojnom polju prije nego što se nađu u skupini zemalja koje se razmatraju kao potencijalni članovi.

Na Parlamentarnoj skupštini NATO-a sudjeluje i izaslanstvo Hrvatskog sabora koje čine Zlatko Mateša i Lavoslav Torti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara