Bush i Schroeder obećali zajednički djelovati oko zagađenja

Američki predsjednik George Bush i njemački kancelar Gerhard Schroeder nakon razgovora u srijedu izdali su zajedničku izjavu u kojoj su obećali zajedničko djelovanje radi smanjenja razine zagađenja i klimatskih promjena u svijetu.

U izjavi se kaže kako će SAD i Njemačka pojačati suradnju na poboljšanju energetske sigurnosti i smanjenju emisije plinova s učinkom staklenika.

Dvije zemlje imaju potpuno različita stajališta o Protokolu iz Kyota o smanjenju emisije tih plinova, kojim se želi usporiti promjene u svjetskoj klimi. Njemačka snažno podupire Protokol, dok ga SAD nisu željele potpisati.

U priopćenju se navodi da će Njemačka i SAD ubuduće snažnije surađivati i sa zemljama u razvoju radi stvaranja čišćih izvora energije. Usto će nastojati poboljšati energetsku učinkovitost, modernizirati elektrane radi smanjenja zagađenja, uložiti veće napore u razvoj energetskih sustava budućnosti, uključujući uporabu vodika te proširiti suradnju na obnovljivim izvorima energije, uključujući biomasu, vjetar i sunce.

"Nastavit ćemo suradnju... sa zemljama G8... kako bismo pojačali te napore", zaključuje se u izjavi.

(Hina) xdam ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara