Bush imenovao Boltona veleposlanikom u UN-u

AMERIČKI predsjednik George W. Bush zaobišao je Senat i kontroverznog kandidata Johna Boltona u ponedjeljak imenovao američkim veleposlanikom u Ujedinjenim narodima.

"Ovo mjesto previše je važno da bi i dalje bilo prazno, posebice za rata i ključne rasprave o reformi UN-a", rekao je Bush objavljujući odluku u Bijeloj kući u Boltonovoj nazočnosti.

Tim je postupkom završen petomjesečni zastoj kad je riječ o Boltonovoj potvrdi u američkome Senatu, gdje su oporbeni demokrati odbijali glasovati o njemu prijeteći taktikom beskrajnih govora, poznatom kao filibuster.

Postupak se naziva tzv. imenovanjem za vrijeme prekida zasjedanja Kongresa. Bush po američkom Ustavu ima ovlast popuniti prazna mjesta u administraciji bez odobrenja Senata za kolovoškog prekida rada Kongresa, i to će imenovanje trajati do sljedećeg saziva Kongresa, koji počinje u siječnju 2007.

Demokrati prigovaraju Boltonu (56) da je zlostavljao podređene kao podtajnik za kontrolu oružja i međunarodnu sigurnost u State Departmentu, te da je izvrtao obavještajne podatke kako bi ih prilagodio svojim konzervativnim nazorima.

Bush je na svečanosti u Bijeloj kući rekao da ima potpuno povjerenje u Boltona unatoč prosvjedima demokrata koji kažu da tom, ponekad preotvorenom diplomatu, nedostaje vjerodostojnost i da će ugroziti interese Sjedinjenih Država na važnome mjestu u Ujedinjenim narodima.

"Bit će mi izvanredna čast zagovarati američke vrijednosti i interese u Ujedinjenim narodima i, prema Povelji UN-a, pomoći u održavanju međunarodnog mira i sigurnosti", rekao je Bolton odgovarajući na Busheve riječi.

Bolton, otvoreni konzervativac koji je često oštro kritizirao Ujedinjene narode, izazvao je spor čim ga je Bush kandidirao u ožujku ove godine.

No, Bush je ustrajao da je on pravi čovjek za tu dužnost koji će se zauzeti za reformu Ujedinjenih naroda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara