Bush izuzeo buduće članice NATO-a od ukidanja vojne pomoći

AMERIČKI predsjednik George W. Bush odlučio je u petak izuzeti šest budućih istočnoeuropskih članica NATO-a od ukidanja američke vojne pomoći mada nisu potpisale sporazume o neizručenju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu (ICC).

Predsjednik Bush je odlučio da je u američkom nacionalnom interesu da od zabrane američke vojne pomoći predviđene za zemlje članice Međunarodnog kaznenog suda (ICC) izuzme Bugarsku, Estoniju, Latviju, Litvaniju, Slovačku i Sloveniju.

Izuzeće se odnosi samo na određene projekte potrebne za potporu procesa integracije tih zemalja u NATO ili operacija u Afganistanu i Iraku, priopćila je Bijela kuća.

Prema Zakonu o zaštiti pripadnika američkih oružanih snaga (ASPA) od 1. srpnja ove godine Sjedinjene Države ne mogu pružati vojnu pomoć zemljama strankama Međunarodnog kaznenog suda (ICC) čiju nadležnost SAD odbija prihvatiti strahujući od politički motiviranih progona Amerikanaca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki predsjednik može od toga zakona izuzeti zemlje koje potpišu sporazum o neizručenju američkih građana ICC-u ili temeljem nacionalnog interesa Sjedinjenih Država.

Od sedam istočnoeuropskih zemalja koje će 2004. postati članice NATO-a samo je Rumunjska potpisala sporazum o neizručenju sa SAD-om i zato je već ranije bila izuzeta od ukidanja američke vojne pomoći.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara