Bush kaže da neće trpjeti nuklearno oružje u Iranu

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u srijedu kako Sjedinjene Države i njihovi saveznici neće trpjeti nuklearno oružje u Iranu.

Sjedinjene Države optužuju Iran kako teži razvoju nuklearnog oružja mada teheranski režim to niječe.

"Međunarodna zajednica mora zajednički jasno dati do znanja Iranu da neće trpjeti gradnju nuklearnog oružja", rekao je Bush novinarima nakon sastanka u Bijeloj kući sa senatorima o zdravstvenoj zaštiti. On je kazao kako bi "Iran bio opasan da ima nuklearno oružje".

Bushova tvrdnja da će iranski program biti zaustavljen dolazi nakon što je Bijela kuća izrazila nadu da će uskoro započeti sa saveznicima presretanje brodova i zrakoplova za koje se sumnja da nose materijal koji može pomoći državama poput Irana i Sjeverne Koreje u njihovim nuklearnim programima.

Američki obavještajni dužnosnici smatraju da su obje zemlje posljednjih mjeseci ubrzale svoje nuklearne programe.

Bush nije rekao kako će Sjedinjene Države zaustaviti program ni što će učiniti ako insspektori Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) ustvrde da Iran krši Sporazum o neširenju nuklearnog oružja. Očekuje se da će IAEA ovoga tjedna ocijeniti da Iran krši Sporazum što bi problem moglo prebaciti u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bushova vlada računa da diplomatskim pritiskom navede Iran da preispita svoj nuklearni program.

Visoki dužnosnik Bijele kuće rekao je kako je Bushovo otvoreno upozorenje Iranu "brižno sročena eskalacija" koja po prvi put povlači crtu za koju Bijela kuća kaže da neće dozvoliti Iranu da je prijeđe.

Bush je rekao kako je problem iranskog nuklearnog programa iznio na summitu skupine najrazvijenijih zemalja i Rusije G8 početkom mjeseca i kako je postignuta "skoro opća suglasnost da svi moramo raditi zajedno kako bi spriječili Iran da razvije nuklearno oružje".

Bush je odao priznanje prosvjednicima u Teheranu i drugim gradovima koji ovih dana traže demokraciju i prestanak vladavine islamskih svećenika i rekao da Sjedinjene Države stoje uz njih.

(Hina) sL SB

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara