Bush: Međunarodna zajednica pomno promatra Ukrajinu

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u petak kako međunarodna zajednica "pomno promatra" Ukrajinu koja nastoji izaći iz političke krize izazvane spornim predsjedničkim izborima.

Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje tvrde da je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Ukrajini došlo do masovnih izbornih prijevara.

"Ima mnogo optužbi za izbornu prijevaru koji su stavili u sumnju valjanost njihovih izbora", rekao je Bush novinarima u Crawfordu u Teksasu gdje se odmara.

"Međunarodna zajednica pomno promatra", rekao je američki predsjednik. "Ljudi posvećuju veliku pozornost tome i nadajmo se da će to biti riješeno na način koji će donijeti priznanje i povjerenje ukrajinskoj vladi".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki državni tajnik Colin Powell je početkom ovoga tjedna navodeći izvješća o prijevarama na izborima i nepoštivanje međunarodnih standarda rekao kako SAD ne može prihvatiti rezultate ukrajinskih predsjedničkih izbora.

Premijer Viktor Janukovič, kojega podupire Moskva, službeno je proglašen pobjednikom izbora, dok oporbeni prozapadni kandidat Viktor Juščenko tvrdi su izbori obilježeni prijevarama i u petak je zatražio novo glasovanje kao način za rješavanje krize.

Tijekom susreta s novinarima u Crawfordu Bush je također pozdravio napore Velike Britanije, Njemačke i Francuske da navedu Iran da poštuje obveze iz svog međunarodnog sporazuma i uzdrži se od razvijanja nuklearnog programa i tako uvjeri svijet da ne teži nuklearnom oružju.

"Jedini dobar dogovor je onaj koji se dade provjeriti. Veselim se razgovoru s čelnicima ovih država ukoliko oni mogu navesti Iran da pristane na dogovor, da osiguraju da bude (dogovor) provjerljiv", rekao je Bush.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara