Bush predlaže zonu slobodne trgovine SAD-a s Bliskim istokom

Bush predlaže zonu slobodne trgovine SAD-a s Bliskim istokom
NASTOJEĆI potaknuti mirovni proces na Bliskom istoku američki predsjednik George W. Bush predložio je u petak uspostavljanje zone slobodne trgovine između Sjedinjenih Država i zemalja Bliskog istoka u narednih deset godina.

Govoreći pred 1.200 upravo diplomiranih studenata na Sveučilištu Južne Caroline u Columbiji, Bush je kazao kako je gospodarski napredak regije ključan za postizanje trajnog mira, a da će uklanjanje prepreka za trgovinu sa SAD-om potaknuti napredak Bliskog istoka.

On je rekao kako arapski svijet uvelike nije sudjelovao u ekonomskom napretku našega vremena, što se pokazuje i u činjenici da je ukupni brutto domaći proizvod svih arapskih zemalja manji od onoga koji Španjolska ima sama.

"Zato predlažem uspostavu Američko-bliskoistočog područja slobodne trgovine unutar jednog desetljeća, kako bi uveli Bliski istok u sve širi krug mogućnosti, kako bi osigurali nadu za ljude koji žive u toj regiji", rekao je Bush.

Zamjenjujući korupciju "tržišnom ekonomijom i poštenim zakonima, ljudi će na Bliskom istoku rasti u napretku i slobodi", rekao je on.

Zona slobodne trgovine trebala bi uspostaviti ravnotežu arapskih zemalja s Izraelom koji već ima takav ugovor sa Sjedinjenim Državama. SAD ima trgovinski sporazum također i s Jordanom, a teži sporazumu i s Marokom.

Videći ekonomski poticaj kao dio širih napora za reformom arapskih zemalja Bush je rekao kako će gospodarstvo tražiti bolje obrazovanje, posebno žena, u čemu će SAD također pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rekavši kako "ekonomski uspjeh i ljudsko dostojanstvo" ovise o vladavini zakona i poštenoj upravi i pravosuđu Bush je najavio kako će Sjedinjene Države također biti pokrovitelj regionalnog foruma koji će raspravljati o reformi sudstva.

"Kako trgovina bude napredovala, a znanje širilo Bliskim istokom...dok vladavina zakona uzima korijena, svi narodi u regiji će vidjeti novi dan pravde i napretka", kazao je Bush.

On je nagovijestio da će Sjedinjene Države nastojati postići da sve zemlje u regiji stupe u sporazum o slobodnoj trgovini.

Bush je rekao kako treba iskoristiti sadašnji trenutak nakon oslobođenja Iraka i imenovanja novoga palestinskog premijera kako bi se ojačali napori za postizanje mira na Bliskom istoku.

Plan predsjednika Busha o slobodnoj trgovini dolazi pred odlazak državnog tajnika Colina Powella na Bliski istok. Powell, koji putuje noćas, trebao bi u Jeruzalemu i Ramallahu u razgovorima s izraelskim premijerom Arielom Sharonom i palestinskim premijerom Mahmoudom Abbasom potaknuti provedbu nedavno predstavljenog izraelsko-palestinskog mirovnog plana.

Mirovni plan Sjedinjenih Država, EU-a, UN-a i Rusije predviđa zaustavljanje nasilja, reformu palestinskih institucija, prekid gradnje židovskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijima, s konačnim ciljem stvaranja palestinske države do 2005.

Bush je rekao da šalje Powella na Bliski istok kako bi pozvao sve strane da se drže svojih odgovornosti.

"On nosi sa sobom poruku o mojoj osobnoj predanosti: Amerika će raditi neumorno kako bi postigla dvije države, Izrael i Palestinu, koje žive jedna kraj druge u sigurnosti i miru", rekao je Bush.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara