Bush razmatra posjet Bliskom istoku

AMERIČKI predsjednik George W. Bush razmatra posjet Bliskom istoku u nekoliko idućih tjedana kako bi spasio ugroženi mirovni plan, piše u srijedu "The New York Times".

Bush je u utorak telefonski razgovarao s palestinskim premijerom Mahmoudom Abbasom i pozvao ga da poduzme "konkretne korake" za razoružanje Hamasa i drugih militantnih palestinskih skupina nakon pet samoubilačkih bombaških napada na Izrael izvedenih od subote do ponedjeljka.

Kasnije je telefonirao i izraelskom premijeru Arielu Sharonu, tražeći da olakša uvjete života Palestinaca na okupiranim teritorijima Gaze i Zapadne Obale.

"The New York Times" piše da ovako neubičajeno izravno upletanje američkog predsjednika u stanje na Bliskom istoku odražava rastuću bojazan Bushove administracije da bez odlučnijeg sudjelovanja Washingtona izgledi za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba mogu išeznuti u vrtlogu nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pozivajući se na dužnosnike američke vlade, list piše da bi Bush krajem mjeseca, kada bude putovao u francuski Evian na summit G8, mogao skrenuti u Kuvajt ili Katar kako bi pokazao potporu američkim snagama u Iraku i tamo se sresti sa Sharonom i Abbasom ili pak negdje drugdje. Posjet Izraelu smatra se mogućim, ali ne vjerojatnijim.

List navodi da je mirovni plan četvorke za Bliski istok, koji je trebao olakšati postizanje mira, postao njegova smetnja, jer dovodi do izolacije Izraela koji mu se protivi. Plan su izradili Sjedinjene Države, EU, UN i Rusija, a prihvatili Palestinci i podržao arapski svijet.

Dužnosnici kažu da su suočeni s izborom da potpuno napuste mirovni plan i započnu iznova ili da pokušaju uvjeriti Izrael da ga prihvati uz neke izmjene.

(Hina) sl bcav

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara