Bush: Saddam ima 48 sati da napusti Irak ili počinje rat

AMERIČKI predsjednik George W. Bush u utorak je iračkom čelniku Saddamu Hudseinu dao rok od 48 sati da napusti Irak ili će se u protivnom suočiti s invazijom savezničkih snaga.

"Saddam Hussein i njegovi sinovi moraju napustiti Irak u roku od 48 sati. U suprotnom, uslijedit će vojni sukob koji će početi kada mi to odlučimo", rekao je Bush u televizijskom obraćanju naciji u ponedjeljak navečer po mjesnom vremenu.

Bush se obratio naciji, ali i međunarodnoj zajednici, nakon što je postalo jasno da Vijeće sigurnosti UN-a neće usvojiti rezoluciju kojom bi se odobrio napad na Irak.

Neke su stalne članice Vijeća sigurnosti, rekao je Bush, obznanile da će staviti veto na bilo kakvu rezoluciju koja Irak prisiljava na razoružanje. "Te vlade dijele našu prosudbu o opasnosti, ali ne i našu odlučnost da joj se suprotstave", kazao je američki predsjednik.

Argumentirajući odluku da krene u rat s Irakom, Bush je rekao da Saddam Hussein posjeduje oružje za masovno uništavanje koje bi mogao uručiti teroristima. Naglasio je da Sadam mrzi Ameriku, a njegov režim destabilizira Bliski istok.

Ujedno je izrazio razočaranje što Ujedinjeni narodi nisu podržali njegov zahtjev da se Irak razoruža silom. "Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nije ispunilo svoje odgovornosti, ali mi svoje hoćemo", naglasio je Bush.

Sve inspektore UN-a i strane novinare američki je predsjednik pozvao da što prije napuste Irak.

Bush je iračkim vojnicima uputio poziv da se ne bore za Saddama Husseina. "Ako dođe do rata, ne borite se za umirući režim koji nije vrijedan vašega života", rekao je Bush. Vojnicima je također poručio da ne uništavaju naftne izvore niti upotrebljavaju kemijsko ili biološko oružje jer će za to odgovarati kao ratni zločinci.

Svoje je sunarodnjake upozorio da bi rat u Iraku mogao dovesti do terorističkih napada na Sjedinjene Države i stoga je naredio da se pojačaju mjere sigurnosti u zemlji.

S dva naprema jedan Amerikanci podržavaju američku vojnu akciju u Iraku, što je najviša potpora od studenoga 2001., pokazalo je istraživanje javnoga mnijenja USA TODAY/CNN/Gallup.

Kako se očekuje, predsjednik Bush će od američkog Kongresa zatražiti 70 milijardi dolara za rat u Iraku.

Bushov ultimatum istječe u četvrtak u 02.15 sati

Bijela je kuća priopćila da ultimatum Sadamu Huseinu i njegovim sinovima za napuštanje Iraka istječe točno 48 sati nakon završetka obraćanja naciji američkog predsjednika George W. Busha.

Bushov je govor završio, a sat počeo odbrojavati u utorak u 02.15 sati po srednjoeuropskom vremenu. Shodno tome, Sadam Husein bi morao napustiti svoju domovinu do četvrtka u 02.15, odnosno 04.15 sati u Bagdadu, ukoliko želi izbjeći rat.

Doduše, američki predsjednik nije rekao da će napad krenuti istog trena, već da će "vojni sukob početi kada mi to odlučimo".

Američke snage obavljaju posljednje pripreme

Američke snage u kuvajtskoj pustinji stavljene su u stanje pune pripravnosti, zauzimajući pozicije i obavljajući posljednje pripreme za napad na Irak.
"Konačno se nešto događa. Idemo u rat", rekao je narednik Robert Vennebush iz inženjerske postrojbe.

Vojnici su samouvjereni i nestrpljivi, nakon tjedana iščekivanja pod šatorima na visokoj temperaturi i pustinjskim olujama u surovoj kuvajtskoj unutrašnjosti.

Oko 280 tisuća američkih i britanskih vojnika raspoređeno je u regiji, spremno za masovno bombardiranje dobro opremljenih iračkih postrojbi i za ulazak u Irak munjevitim helikopterskim i tenkovskim napadom.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara