BUSH: UN MORA ODIGRATI ULOGU U POST-SADAMOVOM IRAKU

Američki predsjednik George Bush rekao je u nedjelju na Azorima da vjeruje kako Ujedinjeni narodi moraju odigrati ulogu u izgradnji Iraka nakon smjene predsjednika Sadama Huseina."Ako koristimo vojnu silu u post-Sadamovu Iraku svakako će biti potrebno da Ujedinjeni narodi odigraju svoju ulogu...Važno je da UN odigra ulogu ako namjeravamo održati mir", rekao je Bush na zajedničkoj novinskoj konferenciji s premijerima Blairom i Aznarom.

Bush je ponovio da je ponedjeljak zadnji dan za glasovanje o drugoj rezoluciji koja bi otvorila put za rat u Iraku.

"Nadamo se da će sutra Ujedinjeni narodi obaviti svoj posao. Ako ne, svatko od nas mora zastati i pokušati ustanoviti kako poboljšati rad UN-a", dodao je američki predsjednik.

Bush je također rekao da Ujedinjeni narodi "nisu napravili svoj posao" u Ruandi i na Kosovu.

Upitan da li je ponedjeljak dan koji će odlučiti o tome da li diplomacija može biti uspješna, Bush je to potvrdio dodajući da alternativno "Sadam Husein može napustiti zemlju ako je zainteresiran za mir".

On je pozvao druge zemlje da podupru "trenutačno i bezuvjetno razoružanje Iraka" ustvrdivši da je Francuska "pokazala svoje karte" najavivši korištenje veta na rezoluciju UN-a koja bi odobrila upotrebu sile.

Prema riječima jednog visokog američkog dužnosnika koji je želio ostati anoniman, Bush nema namjeru odbaciti mogućnost prihvaćanja kompromisa kojim bi se za kratko produžio ulitmatum koji istječe 17. ožujka. Prema njegovim riječima, svaka nova rezolucija mora biti poduprta prijetnjom upotrebe sile, čemu se suprotstavlja Francuska. On je također najavio da će se američki predsjednik u ponedjeljak navečer po lokalnom vremenu obratiti naciji.

(Hina) br brZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara