Bush završio posjet Velikoj Britaniji

AMERIČKI predsjednik George Bush otputovao je u četvrtak iz zračne luke Teesside u sjeveroistočnoj Engleskoj nakon što je ručkom s premijerom Tonyem Blairom u njegovom izbornom okrugu Sedgefieldu okončao svoj četverodnevni posjet Velikoj Britaniji.

Ranije u četvrtak, na putu iz Londona u Sedgefield, Bush je iz predsjedničkog zrakoplova nazvao turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana i ponudio mu američku pomoć u lovu na počinitelje samoubilačkih napada u Istanbulu, u kojima je poginulo najmanje 50 osoba u tjedan dana.

"Poručio sam im da se molimo za turski narod, da ćemo im pomoći u borbi protiv terorizma i da su teroristi odabrali Tursku kao bojno bolje", rekao je Bush tijekom posljednjeg zajedničkog obraćanja novinarima s premijerom Blairom.

Pod velikom pritisku Britanaca koji su proteklih dana masovno prosvjedovali protiv Busheva posjeta i aktualne američke politike, Blair je pak odbacio kritike da je Britanija dobila vrlo malo zauzvrat za svoju potporu SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nismo uz Ameriku zato što to moramo već zato što to želimo. Savez sa Sjedinjenim Državama ne očekuje nagradu", rekao je Blair.

Bush i Blair sa suprugama Laurom i Cherrie posjetili su i Trimdon Colliery, mjestašce udaljeno nekoliko kilometara od Sedgefielda, gdje Blairovi posjeduju kuću.

Time se Blair odužio Bushu za njegovo gostoprimstvo u Camp Davidu, predsjedničkoj rezidenciji u Marylandu, te Bushovom ranču u Crawfordu u Teksasu.

(Hina) bcav rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara