"Bushev mozak" objavio ostavku

"Bushev mozak" objavio ostavku

KARL ROVE, danas je objavio svoju ostavku na položaj višeg političkog savjetnika predsjednika SAD-a, koja stupa na snagu krajem kolovoza, javlja CNN.

U emocionalnom govoru Rove se prisjetio dugogodišnjeg staža u Bijeloj kući, te rekao "kako je svjedočio mnogim povijesnim događajima". 

Rove i Bush izgrlili su se nakon što je Rove objavio ostavku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Čini mi se da je došlo vrijeme da se posvetim obiteljskom životu, iako odluka nije bila laka", drhtavim je glasom izjavio Karl Rove na današnjoj pressici održanoj ispred Bijele kuće.
Karl Rove novinarima je objasnio kako su konzultacije o njegovom povlačenju započele još prošlo ljeto.

"Bit ću tvoj vatreni zagovaratelj i braniti ću tvoju politiku, ali odsad izvan Bijele kuće", obratio se Bushu njegov dugogodišnji prijatelj.

"I ja ću uskoro biti na tvom putu", uzvratio je prijatelju Bush.

Rove se politikom bavi više od četiri desetljeća, i to najčešće kao savjetnik i voditelj izbornih kampanja. S vremenom je stekao reputaciju jednog od najbeskrupuloznijih, ali i najefikasnijih političkih operativaca u Americi.

Te je vještine na najspektakularniji način pokazao otkako se 1993. godine sreo s tada slabo poznatim sinom bivšeg predsjednika, kojemu je organizirao kampanju za teksaškog guvernera. Pobjeda Georgea W. Busha na izborima godinu dana kasnije je predstavljala početak dugogodišnje bliske suradnje, koju će okruniti dva osvojena mandata u Bijeloj kući.

Rove je još prije predsjedničkih izbora u studenom 2004. godine stekao reputaciju "Bushovog mozga", a isti je naziv koristila knjiga i dokumentarni film izdana za vrijeme kampanje i u kojoj su žestoko kritizirale njegove makijavelističke metode izborne borbe. S druge strane se smatra da su reputaciju Rovea kao političkog genija stvorili upravo demokrati kako bi opravdali učestale poraze od Busha kojeg su prethodno opisali kao intelektualno inferiornu osobu.

Roveov talent, međutim, nije bio u stanju spasiti republikance od teškog poraza na izborima za Kongres prošle godine, a za koji je glavni razlog sve veće nezadovoljstvo Amerikanaca ratom u Iraku.

Rove u intervjuu za Wall Street Journal tvrdi da se već tada namjeravao povući iz politike, ali je ipak odlučio ostati, jer nije htio da političku karijeru završiti "na niskoj točki".

Za ostavku se odlučio sada, jer mu je Josh Bolton, načelnik stožera Bijele kuće, rekao kako će se svi visoki dužnosnici koji u Bijeloj kući ostanu iza "određenog roka" smatrati raspoloživima do kraja Bushovog mandata u siječnju 2009. godine.

Rove kaže kako će on i supruga Darby otići u Ingram u Teksasu, kako bi bili što bliže sinu koji pohađa koledž u San Antoniju.

D.A./Ma.N.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara