KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Butković: Definitivno neće biti ljetnog povećanja cestarina

Butković: Definitivno neće biti ljetnog povećanja cestarina
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

MINISTAR mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potvrdio je danas novinarima prilikom obilaska radova na izgradnji dionice istarskog ipsilona od Pazina do Cerovlja da ove godine neće biti ljetnog povećanja cestarina na hrvatskim autocestama, a moguće je da se postojeća cijena i snizi za hrvatske građane.

"Definitivno neće biti ljetnog povećanja cijena cestarine. Razmišljamo o modelu da zajedno s turističkim sektorom potičemo domaće ljude da idu ove godine na ljetovanje tako da cijena cestarine možda bude i manja. No, o tom potom, sve ćemo na vrijeme odlučiti", kazao je Butković.

Dodao je da je smisao popuštanja vladinih mjera taj da se život pomalo vrati u normalu s obzirom na to da se Hrvatska jako dobro nosi s epidemijom, bilježi smanjenje broja oboljelih te ima dobar trend u odnosu na druge države u okruženju.

Epidemiolozi će propisati uvjete za vožnju javnim i međužupanijskim prijevozom

Govoreći o mjeri uvođenja najprije javnog gradskog, a potom i međužupanijskog javnog prijevoza, Butković je istaknuo kako će epidemiolozi propisati uvjete kako će se putnici voziti. Dodao je pritom da će se u javni prijevoz ići s maskama, da će se morati poštivati socijalna distanca te kako će autobusi i tramvaji vjerojatno voziti popunjeni s tek četvrtinom ukupnih kapaciteta.

"Morat ćemo se pridržavati tih mjera, ne smijemo naglo krenuti u normalu jer je to potencijalna opasnost da se broj oboljelih poveća. U svakom slučaju, ovo je jedan veliki korak naprijed prema onom životu što smo nekad imali. Uostalom smisao tih mjera je da se polako vraćamo u normalu", naglasio je Butković dodavši kako je bitno krenuti dok će se detalji utvrđivati u hodu.

Butković kaže da se cijene neće povećavati ni u zračnom prometu

Prema njegovim riječima, cijene karata neće se povećati ni u zračnom prometu te će se za sada od 11. svibnja uvesti dvije domaće linije i to dva puta dnevno Zagreb - Split i Zagreb - Dubrovnik uz poštivanje epidemioloških mjera.

"Međunarodni zračni promet još nije uspostavljen i pitanje je kad će biti. Prilikom ulaska u avion morat će se imati maske, postoji mogućnost da se mjeri temperatura putnicima i neće biti putnika u istom kapacitetu", poručio je Butković.

Naveo je i da veliki infrastrukturni projekti poput Pelješkog mosta i Istarskog ipsilona idu dalje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara