Butmirski dokument neprihvatljiv i Hrvatima i Srbima

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

UOČI današnjeg sastanka u Butmiru, bosanskohercegovački političari su dobili dokument s prijedlogom ustavnih promjena.

Prema točkama koje taj dokument sadrži Bosna i Hercegovina imala bi predsjednika i dva potpredsjednika koji zajedno čine Predsjedništvo čiji se članovi, za razliku od sada, biraju u državnom Parlamentu, točnije među članovima Zastupničkog doma. Odluke bi donosili konsenzusom.

Predsjednik potpisuje i proglašava zakone, a prema ovom prijedlogu ne treba mu suglasnost potpredsjednika. I dalje bi postojalo Vijeće ministara, ali bi na njegovom čelu bio premijer, kojeg imenuje predsjednik države.

Premijer je ministar bez portfelja i odgovoran je za upravljanje i djelotvorno funkcioniranje Vijeća ministara koje s entitetskim institucijama vodi računa o pitanjima pristupanja EU. Ovim prijedlogom Vijeću ministara se daju veće ovlasti te ono upravlja vanjskom politikom i predlaže proračun.

Dragan Čović: Prijedlozi su neprihvatljivi

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović odbacio je prijedlog ustavnih promjena koji su predstavili američko-europski pregovarači i pozvao na obnavljanje prudskog procesa dogovaranja o budućnosti BiH.

"Prijedlozi koji su nam predstavljeni neprihvatljivi su", rekao je Čović uoči nastavka razgovora u vojnoj bazi Butmir.

On je podsjetio da su prudski dogovor domaćih političara ranije podržali Bruxelles, Washington i međunarodni predstavnik u BiH.

"Mi želimo da sporazum koji smo usuglasili u Prudu bude osnova za nova rješenja", rekao je Čović i dodao da HDZ očekuje da se u svim rješenjima osigura jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda u BiH. "Ovako organizirana dvoentitetska BiH za nas je neprihvatljiva", poručio je Čović.

Milorad Dodik: Prijedlozi samo u korist Bošnjaka

Lider SNSD-a Milorad Dodik smatra da prijedlog predstavlja "direktno kršenje Daytonskog sporazuma, na što Republika Srpska kao jedan od potpisnika, ne može i neće pristati".

Dodik je naveo da dostavljeni prijedlog pokazuje samo da su prethodni razgovori, koji su vođeni s domaćim liderima, bili paravan za "paket" koji je već bio napravljen, "očigledno po volji samo jednog konstitutivnog naroda u BiH - Bošnjaka".

"U potpunosti smo iznenađeni sadržajem prijedloga paketa koji nam je proslijeđen i smatramo ga antidaytonskim, politički nekorektnim i neprihvatljivom osnovom za razgovor", naveo je Dodik u pismu upućenom ambasadoru SAD-a Charlesu Englishu i švedskom Predsjedništvu EU.

Charles English: Prijedlozi omogućavaju brže približavanje EU i NATO-u

Američki ambasador u BiH Charles English najavio je ranije da će "paket" uključiti "rješavanje pitanja potrebnih za transformaciju Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Ured predstavnika EU, kao i ustavne promjene koje će omogućiti ubrzanje pregovora s Unijom i NATO-om".

On je uoči sutrašnjeg nastavka pregovora u Butmiru pozvao lidere BiH da iskoriste angažman Zapada i da se dogovore o reformama koje će ubrzati integraciju njihove zemlje u Europsku uniju i NATO.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara