Čačić: Amandman na Zakon o sukobu interesa HSS-ov; Petir to smatra nekorektnim

MINISTAR javnih radova, obnove i graditeljstva Radimir Čačić ustvrdio je danas kako su Vladin amandman o mogućnosti da državni dužnosnik zadrži do 25 posto vlasništva tvrtke predložili predstavnici HSS-a na koordinaciji vladajućih stranaka.

HSS je pak odbacio tu optužbe tvrdeći da je amandman Vladin, a ne HSS-ov. HSS-ova glasnogovornica Marijana Petir je izjavila je da su svi članovi Vlade zasigurno poznavali sadržaj amandmana prije nego je došao u Sabor.

"Čačićeva izjava je nekorektna, jer svi koji poznaju proceduru znaju da je amandman prije svega morao biti razmotren na sjednici Vlade, pa ako je netko imao primjedbe, mogao ih je na sjednici Vlade i iznijeti", rekla je. Petir je dodala da "HSS sigurno Vladi ne piše amandmane, nego ih, kad ih ima, podnosi sam". "Za Vladin amandman u Saboru su se očitovali zastupnici svih pet vladajućih stranaka, a ne samo HSS-ovi", podsjetila je Petir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavnogovornica ministra Čačića Ivana Prohjić tvrdi pak da on nikada ni na koji način nije predlagao takav amandman, a svoja je vlasnička prava još 2000. prenio na odvjetnički ured. Navodi da ministar amandman smatra nepotrebnim i štetnim, a isto tako smatra da bi neprihvaćanje toga zakona, za koji je uvođenjem tog amandmana dobivena potrebna saborska većina, sasvim sigurno bilo još štetnije, stoji u priopćenju.

Također tvrdi da je ministar Čačić od početka Vladina mandata inzistirao na donošenju zakona o sukobu interesa.

Vladimir Šeks (HDZ) optužio je jučer u Saboru Vladu da želi pogodovati dužnosnicima, što smatra neprihvatljivim. "To znači da bi dužnosnik, primjerice ministar javnih radova, mogao sam sa sobom, odnosno poduzećem u kojemu ima do 25 posto dionica, sklapati poslove. Tom amandmanu još samo fali slika ministra Čačića i predsjednika Sabora Tomčića", rekao je Šeks, ustvrdivši da posjeduju 25 odnosno 22 posto u tvrtkama te da je jasno da je zbog njih podnesen taj amandman.

Vladinim amandmanom na Zakon o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti predloženo je da dužnosnik ne mora prenijeti upravljačka prava u poduzeću ako ima manje od 25 posto dionica ili udjela u tom poduzeću.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara