Pogledajte Čačićev ispad: "Pukao" zbog novinarskih pitanja o Coningu

Foto: Davor Pongračić / Cropix
Video: RTL


NAKON što je Josipović i službeno predao mandat Milanoviću, novinare je zanimao Čačićev komentar na kredit koji je tvrtka Coning dobila od Croatia osiguranja samo dva dana prije izbora.

Svoj monolog budući potpredsjednik Vlade započeo je atakom na medije, ali kaže: građani razumiju i prepoznaju o čemu se radi.


"Tvrtka je podigla kredit najnormalnije, kredit koji je osiguran bankovnom garancijom i hipotekom koja je 25 puta veća od kredita. Daj Bože kad bi svi tako poslovali u Hrvatskoj", ustvrdio je Čačić dodajući: "Ovo što se sad čini smatram opasnim".

Čudio se i nad pisanjem medija o tome kako je u proljeće-ljeto ove godine u istoj tvrtki zaposlena supruga jednog HNS-ovca pitajući se može li više iti jedan HNS-ovac biti igdje zaposlen.

"To je sramota i to je zlo. Ja nemam ništa s tim kreditom i nemam se što opravdavati", kazao je Čačić u svom stilu.

Croatia osiguranje: Proces dobivanja kredita je dugotrajan, ne može se to riješiti u dva dana

Croatia osiguranje tvrdi da je kredit koji je Coning dobio sasvim uobičajen poslovni potez. Zakon o osiguranju im, naime, daje mogućnost davanja kredita važnim klijentima. Istu mogućnost imaju i sve ostale osiguravateljske kuće u Hrvatskoj.

"Procedure za dobivanje zajma izuzetno su složene i uvijek, bez iznimke, praćene jakim instrumentima osiguranja koji osiguravaju naplatu potraživanja", tvrdi CO u priopćenju koje je poslano medijima. Tvrde da se radi o dugotrajnom procesu koji nije mogao biti odrađen "ad hoc" dva dana prije izbora.

Interesi CO-a, tvrdi Uprava te kuće, ni na koji način nisu narušeni. Medijski napisi im, kako kažu, nanose veliku štetu iako je CO "danas bolja, stabilnija i profitabilnija tvrtka nego prije godinu i pol dana".

"Croatia osiguranje vodila se i vodit će se u svom poslovanju prije svega interesima svojih klijenata, vlasnika, zaposlenika i ukupne društvene zajednice. Zbog očuvanja ugleda tvrtke otklanjamo bilo kakve spekulacije temeljene na bilo čijim parcijalnim ili dnevno političkim interesima", poručuje Uprava CO-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara