Čačić predao stanove za povratnike u Jajcu, obećao pomoć RH

HRVATSKA vlada pomagat će neograničeno povratak izbjeglih i raseljenih Hrvata u Bosnu i Hercegovinu (BiH), rekao je u ponedjeljak u Jajcu ministar za javne radove, obnovu i graditeljstvo Radimir Čaćić nakon što je s ministrom za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH Mirsadom Kebom predao na korištenje 87 obnovljenih domova za Hrvate povratnike.

"Sredstva za ovu namjenu uistinu nisu limitirana i Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva računa sa svotom od oko 2 milijarde kuna", kazao je Čaćić.

Sredstvima namijenjenima za proces obnove i povratka pomagat će se obnova domova isključivo onima koji žele živjeti na ovim prostorima, rekao je hrvatski ministar. On je podsjetio da Hrvatska pomaže povratak, odnosno obnovu hrvatskih kuća u 35 općina BiH, za što je namijenjeno oko 35 milijuna kuna.

Čačić je izrazio zadovoljstvo stupnjem povratka Hrvata na područje Jajca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadovoljstvu, međutim, nema mjesta kad je riječ o Republici Srpskoj, kazao je. Naime, s banjalučkog područja iselilo se oko 70 tisuća Hrvata, a vratilo se nije niti 10 tisuća, kazao je Čačić.

Bosanskohercegovački ministar Kebo zahvalio je Hrvatskoj što ovakim oblikom pomoći praktično pomaže i razvoj BiH jer oslobađa državni proračun ogromnih izdataka za gradnju i obnovu kuća Hrvatima - povratnicima.

"Ovi napori Hrvatske za nas predstavljaju ogroman poticaj da u što skorije vrijeme omogućimo svima koji to žele da se vrate na svoja ognjišta", kazao je Kebo.

Čaćić je u ponedjeljak ujutro, u pratnji hrvatskog veleposlanika u BiH Josipa Vrbošića i generalnog konzula u Banjoj Luci Ivana Lepoglaveca posjetio banjalučkog biskupa Franju Komaricu s kojim je razgovarao o dosadašnjoj pomoći te prioritetima u budućoj pomoći u povratku izbjeglih i raseljenih Hrvata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara