Čakovec- 80 godina biodinamičke poljoprivrede

U organizaciji Društva za biološko dinamičko gospodarenje "Duga", u koje je učlanjeno oko 80 obitelji iz cijele Hrvatske, u Čakovcu se danas obilježava 80 godina biološkodinamičke poljoprivrede, koja ne primjenjuje pestcide i herbicide .

Predsjednica "Duge" Bernarda Orehovec ukazala je na prednosti biološko-dinamičke nad konvencionalnom poljoprivredom. U biodinamici koristimo samo sedam ljekovitih bilja i biodinamičke preparate za razliku od konvencionalne poljoprivrede koja, težeći za profitom, iscrpljuje zemlju i pretvara ju u beživotno tlo, rekla je Orehovec.

Kako je izjavila, konvencionalna je poljoprivreda uporabom pesticida i herbicida pojačala otpornost štetočina na zaštitna sredstva, a to je i dovelo do njihove sve agresivnije primjene. Iz začaranog kruga opće degeneracije može se izaći samo povratkom prirodi i uspostavljanjem ravnoteže, naglasila je Bernarda Orehovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uz prigodni okrugli stol održana je izložba proizvoda proizvedenih bez uporabe pesticida i herbicida. Biodinamičko gospodarenje je metoda budućnosti, odnosno poljoprivreda trećeg tisućljeća, zaključeno je na današnjem skupu u Čakovcu.

Udruga "Duga" uskoro će utemeljiti podružnicu u Varaždinskoj županiji, a planira i osnivanje većeg broja podružnica diljem Hrvatske.

(Hina) xvhač yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara