Čakovec se ogradio od prikazivanja revizionističkog filma o Jasenovcu

Čakovec se ogradio od prikazivanja revizionističkog filma o Jasenovcu
Screenshot: Facebook

NAKON Samobora, i čelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač oštro je osudio pokušaj povijesnog revizionizma "najmračnijeg doba hrvatske povijesti" prikazivanjem filma Romana Ljeljaka.

''Grad Čakovec nije organizator ni pokrovitelj prikazivanja filma „Mit o Jasenovcu“ koje će se održati u Centru za kulturu Čakovec, a ponajmanje podupiratelj teza koje autori filma i knjige zastupaju i promoviraju. Centar za kulturu Čakovec autonomna je ustanova te se u njihov repertoar Grad Čakovec ne miješa. Prema riječima ravnatelja ove ustanove, termin je zakupila Općina Selnica te ga je prema važećem cjeniku i platila. Centar za kulturu svima zainteresiranima svoj prostor u slobodnim terminima iznajmljuje, ne preispituje njihove motive, pogotovo kad je u pitanju jedinica lokalne samouprave", naveo je u priopćenju čakovečki SDP-ov gradonačelnik Stjepan Kovač.

Gradonačelnik je u priopćenju naglasio kako je pravo na iznošenje vlastitog mišljenja osnovno demokratsko pravo, ali da osuđuje sve pokušaje povijesnog revizionizma, pogotovo onaj koji se odnosi na razdoblje 2. svjetskog rata.

"Razdoblje 1941. do 1945. godine, odnosno razdoblje marionetske Nezavisne Države Hrvatske, najmračnije je doba hrvatske povijesti. Pod ustaškom zastavom, počinjeni su brojni dokumentirani i dokazani zločini nad pripadnicima drugih naroda, vjera te neistomišljenicima, bez obzira na dob ili spol. Crni je simbol tog razdoblja upravo logor Jasenovac. Svako umanjivanje zločina koji su u ime Hrvatske tamo počinjeni, čine ogromnu štetu Hrvatskoj i njenim građanima", upozorio je Kovač.

Međimurje u Hrvatskoj zbog partizana

Kovač je u priopćenju naveo kako Čakovec i Međimurje nisu izravno osjetili ustašku strahovladu, ali da je u nacističkim logorima, kao što je bio i ustaški Jasenovac, uništena gotovo cijela čakovečka židovska zajednica.

"Brojni naši sugrađani u 2. svjetskom ratu, sudjelovali su u borbi protiv mađarskog, njemačkog i hrvatskog fašizma i nacizma, a zahvaljujući njima danas smo dio Hrvatske. To naglašavam u svim prigodama, a to čine i moji zamjenici. Oko toga koja je strana u 2. svjetskom ratu bila prava nikad nisam imao nikakve dvojbe", naveo je u priopćenju u kojem je podsjetio da su kvislinzi Međimurje u ratu predali Mađarskoj.

Prema njemu, sporni film i knjiga o Jasenovcu samo su vrh ledenog brijega pokušaja ponovnog tumačenja novije hrvatske povijesti.

"Ne samo ta, već i mnoge druge publikacije i inicijative usmjerene na umanjivanje ustaških zločina imaju potporu države, a često su iz nacionalnih izvora i financirane. Na taj im se način i inicijativama i njihovim autorima daje legitimitet. Duboko se nadam da oni koji antifašističku borbu žele prikazati kao zločinačku, a ustaše kao borce za slobodu, u svojem naumu ponovnog tumačenja povijesti neće uspjeti. Pogotovo kod nas, jer Čakovčani i Međimurci su uvijek znali koja je prava strana povijesti", protestirao je gradonačelnik.

Prikazivanje financirala općina Selnica koju vode Reformisti

Zanimljiv je podatak da je prikazivanje spornog filma ''Mit o Jasenovcu'' organizirala općina Selnica koju vode Reformisti Radimira Čačića.

Varaždinski političar Radimir Čačić uvijek je utjecao na Međimurje i kada je bio u vodstvu HNS-a i kada se sa svojim pristalicama izdvojio iz spomenute stranke i osnovao Reformiste.

U Reformiste su prešli mnogi međimurski HNS-ovci pa i dugogodišnji načelnik općine Selnica Ervin Vičević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara