Čakovec: U Međimurju protiv ukidanja sustava obrane od tuče

Međimurska je županija Vladi predložila da ne prihvati prijedlog Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) o ukidanju sustava obrane od tuče dok ne ponudi drukčije rješenje ili bar dok se ne počne provoditi model osiguranja usjeva i nasada od štete, rekao je danas u Čakovcu dožupan Marijan Vukšić.

Vukšić je na konferenciji za novinare rekao da u prijedlogu o ukidanju protugradne zaštite vidi čak neke osobne ili grupne interese u vezi s mogućom privatizacijom DHMZ-a.

Prijedlog da se ukine protugradna obrana u suprotnosti je sadržaju izvješća za prošlu godinu u kojemu ravnatelj Zavoda Branimir Gelo navodi kako je ta godina u obrani od tuče bila vrlo povoljna, rekao je Vukšić.

Prošle godine u Međimurju je ispaljena 261 raketa i potrošeno 2000 litara otopine srebrenog jodida, pa stoga i nije bilo šteta od tuče. Kako je, međutim, izvijestila Elvira Herman, predsjednica Županijskoga stožera za elementarne nepogode, 2001. tuča je u Međimurju nanijela štete od 16 milijuna kuna, a godinu dana prije čak 54 milijuna kuna.

Ministarstvio poljoprivrede predložilo je prošle godine osnovni model osiguranja usjeva i nasada od štete, no još nije razrađen jer se ne zna ni visina premije po hektaru za pojedinu kulturu, ni tko bi u kojem omjeru podmirio premije osiguranja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara