Cameron: Da Britanija nije članica, glasao bih da uđe u EU

Cameron: Da Britanija nije članica, glasao bih da uđe u EU

Foto: FAH

BRITANSKI premijer David Cameron rekao je u četvrtak da bi podnio zahtjev za ulazak Britanije u EU po trenutnim uvjetima da zemlja nije članica te organizacije,  ali da nikad ne bi usvojio zajedničku valutu.

"Nikad ne bih želio da usvojimo euro ... ali da su nam ponuđeni uvjeti koje sada imamo, koje sam ponovno ispregovarao, poseban status koji smo dobili, priključio bih se EU-u", rekao je Cameron odgovarajući na pitanja publike u nastupu koji je organizirao Sky News.

Rekao je i da je razgovarao s vođom oporbenih laburista Jeremyjem Corbynom o referendumu o ostanku ili izlasku zemlje iz EU-a koji se treba održati 23. lipnja.

Premijer u konzervativnoj britanskoj vladi ovime je počeo niz od osam emisija posvećenih referendumu 23. lipnja na više tv-mreža.

U četvrtak ga je na Skynewsu prvo bez uvijanja ispitivao ravnatelj političkog programa Faisal Islam koji je nastojao na temi imigracije, a zatim je odgovarao na pitanja publike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napustiti EU bio bi čin ekonomskog samoranjavanja", istaknuo je, podsjetivši da je jedinstveno tržište "najveće tržište u svijetu, veće od kineskog i od američkog gospodarstva".

Dakako, priznao je, zbog "takva ustroja" je ponekad "luda" i "ta nesavršena unija" je izvor "mnogih frustracija".

"No jesmo li dezerteri? EU neće prestati postojati ako odemo, La Manche se neće proširiti", dodao je. "Iskreno zabrinut", boji se da bi razlaz s Bruxellesom "slomio naše gospodarstvo".

"Nemojmo se poigravati budućnošću naše djece", zaključio je, dok ankete (51 posto za ostanak, 49 posto za izlazak iz EU-a, po srednjoj vrijednosti zadnjih anketa javnog mišljenja) pokazuju da su "Brexitu" skoniji stariji birači.

Cameron se u utorak vraća nastupom na ITV-u, u društvu Nigela Faragea, vođe eurofobne stranke Ukipa. Ni tu neće biti izravnog sučeljavanja, nego niz odvojenih pitanja i odgovora publici.

Dvije zadnje emisije predviđene za 21. i 22. lipnja u kojima sudionici, osim Camerona, još nisu poznati, održat će se u Wembley Areni pred 6000 ljudi i na kanalu Channel 4.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara