Cameron s Junckerom i Tuskom pred ključni summit o budućnosti Britanije u EU-u

Cameron s Junckerom i Tuskom pred ključni summit o budućnosti Britanije u EU-u

Foto: FAH

BRITANSKI premijer David Cameron razgovorat će u petak u Bruxellesu s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, a u nedjelju u Londonu s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom u sklopu priprema za summit EU-a u drugoj polovici veljače na kojem će se razgovorati o mogućnosti novog dogovora s Velikom Britanijom za njezin ostanak u EU-u.

 Britanski premijer David Cameron je u studenom prošle godine objavio četiri glavna područja u kojima traži reforme u EU-u, kako bi mogao svojim biračima preporučiti da glasuju za ostanak u Uniji na referendumu koji se treba održati do kraja 2017. Referendum bi se mogao održati i puno ranije, a kao najvjerojatniji mogući datum spominju se lipanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Očekuje se da će Tusk nakon razgovora s Cameronom u ponedjeljak poslati pismo čelnicima zemalja članica u kojem bi trebao iznijeti prijedloge za postizanje kompromisa s Londonom.

 Najteže pitanje u pregovorima s Velikom Britanijom jest pitanje socijalnih naknada i slobode kretanja, odnosno britanskog zahtjeva da se ograniči tzv. socijalni turizam, to jest pravo državljana drugih članica na socijalne beneficije u Britaniji. London je tražio da radnici iz drugih zemalja članica moraju raditi najmanje četiri godine u Velikoj Britaniji prije nego što dobiju  pravo na socijalne beneficije koje imaju domaći radnici, što je diskriminacija i u izravnoj suprotnosti s načelima i propisima EU-a.

 U Europskoj uniji ističu da žele zadržati Veliku Britaniju, a premijer Cameron, koji je pod velikim pritiskom unutar vlastite stranke, koja je velikim dijelom izrazito euroskeptična, najavio je da će voditi kampanju za ostanak u EU-u ako se prihvate njegovi zahjevi, a da u suprotnom ne može isključiti da se neće zauzimati za izlazak iz EU-a.

 Summit na kojem će britansko pitanje biti jedno od glavnih tema održat će se 18. i 19. veljače.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara