Cameron: Video ISIS-a je potez očajnika

Cameron: Video ISIS-a je potez očajnika

Foto: FAH

BRITANSKI premijer David Cameron je u ponedjeljak očajničkim potezom nazvao video snimku objavljenu u nedjelju u kojoj džihadistička skupina Islamska država (IS) prijeti Velikoj Britaniji i prikazuje pogubljenja petorice "špijuna".

"To je očajnički potez organizacije koja izvodi najužasnije akcije, vrijedne najvećeg prijezira", rekao je britanski čelnik i dodao da je "to je organizacija koja gubi teren".

"Oni nas ne mrze zbog onoga što radimo, već zbog toga tko smo i što smo, jer smo uspješna, tolerantna, demokratska, multietnička i viševjerska nacija", dodao je Cameron.

"Naše vrijednosti su mnogo jače od njihovih. Možda će potrajati, ali bit će poraženi", obećao je.

Video, koji je u nedjelju s džihadističkih stranica prenio američki centar za nadzor islamističkih stranica SITE, počinje priznanjem pred kamerama petorice muškaraca iz Rake, samoproglašenog "glavnog grada" Daesha (IS) u Siriji da su špijuni.

"Ovo je poruka Davidu Cameronu", britanskom premijeru, govori jedan džihadist s britanskim naglaskom. On optužuje petoricu koja kleče da su špijuni Velike Britanije, koje je, kako tvrdi, napustila britanska vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika Britanija, koja izvodi zračne udare na položaje IS-a u Iraku od jeseni 2014., od početka prosinca iz zraka napada i ciljeve u Siriji.

Stručnjaci navode da IS često objavljuje propagandne video snimke kada doživljava poraze na terenu.

Prošlog tjedna su iračke snage u cijelosti oslobodile grad Ramadi od džihadista Islamske države, dok je u Siriji koalicija arapskih i kurdskih pobunjenika preuzela kontrolu nad strateškom točkom na sjeveru zemlje.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara