Od sutra obavezne maske u dućanima. Bubaš objasnila koliko ih često trebamo mijenjati

Od sutra obavezne maske u dućanima. Bubaš objasnila koliko ih često trebamo mijenjati
Foto: Pixsell

POMOĆNICA ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš gostovala je u Dnevniku N1 gdje je pojasnila disparitet u brojevima koje dnevno izvještavaju Nacionalni stožer i lokalni stožeri te kako ispravno nositi maske.

"Sretni smo što imamo manji broj zaraženih", rekla je Marija Bubaš i dodala:

"Postoje dispariteti u brojkama, no na centralnu platformu je upisano 50 slučajeva, a toga se držimo. Povlačimo granicu da bismo u dva sata mogli izvijestiti javnost, ona se povlači u 12 i 15 sati, zato da se stignu obraditi svi slučajevi i da znamo gdje su žarišta. Zato smo i u stalnom kontaktu s terenom, a lokalni stožeri izvještavaju u raznim vremenima, nekad u 9 ili 10 pa disparitet u broju proizlazi iz toga."

Što se tiče broja testiranja, rekla je da se resursima za testove koriste optimalno.

"Kad je bio veći broj zaraženih, bilo je više testiranih. Situacija na terenu je pod kontrolom. U nekim dijelovima je velik broj uzoraka za testiranje, svi ti podaci unose se u platformu."

Bubaš je istaknula da je situacija pod kontrolom u Domu za umirovljenike u Istri gdje je zaraženo petero djelatnika i šestero korisnika. Za nove testove, njihovih kontakata, još se čekaju nalazi.

"Moramo se naučiti na maske"

Od ponedjeljka se u Hrvatskoj mijenjaju neke epidemiološke mjere pa će tako maske biti obavezne i u trgovinama i trgovačkim centrima.

"Uvijek se komuniciralo da se zaraza lakše širi u zatvorenom prostoru i razmatra se da se u nekim takvim prostorima preporučuje ili obaveže nošenje maski. Zato se prati situacija, sve se razmatra i odluke će se donijeti u pravom trenutku. Možda i jesmo nacija koja najmanje koristi maske, ali morat ćemo se na to naučiti jer novi dokazi govore da one značajno smanjuju prijenos virusa."

Na pitanje koliko se često maske moraju mijenjati, Bubaš je rekla:

"Medicinske maske se ne bi trebale nositi duže od tri sata, a platnene onoliko koliko je maska suha. Kad se namoči, trebat će je zamijeniti. Trebat će razmišljati i o tome koliko ćemo negdje boraviti, nositi možda vrećicu s rezervnom maskom, morat ćemo se snalaziti", zaključuje.

Obvezno nošenje maski za sve u trgovinama, evo tko i gdje ih još mora nositi

Podsjetimo, od sutra se primjenjuje odluka o nužnoj mjeri obaveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski.

Odlukom se za vrijeme trajanja epidemije uvodi obaveza nošenja maski, a Stožer je naveo u kojim slučajevima će maske biti obavezne. Moraju ih koristiti:

- zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjeti dopušteni
- vozači i putnici u prijevoznim sredstvima javnog prometa
- zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama
- zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka
- druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Odluka stupa na snagu u ponedjeljak 13. srpnja, a sankcije za prekršitelje još nisu objavljene.

Odluka - Maske by Index.hr on Scribd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara