Capakova zamjenica na HRT-u gostovala s maskom na licu

Capakova zamjenica na HRT-u gostovala s maskom na licu
Screenshot: HRT

POMOĆNICA ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka, Marija Bubaš kazala je u emisiji "U mreži Prvog" da Stožer civilne razmatra mogućnost pooštravanja mjera, sve mjere se razmatraju i sve je na stolu. Potvrdila je da se Stožer jučer sastao dvaput te dodala kako se pomno razmatraju sve mjere.

Bubaš je došla u studio s maskom na licu.

"Ne bih govorila o pooštravaju mjera već kako bolje implementirati one postojeće mjere. Ne bih nikako željela da ljudi shvate da su na redu nekakva nova ograničenja ili restrikcije. Pogotovo sada kada treba pažljivo pratiti da se ostvari jedan balans između želje da živimo čim više u normalnim okolnostima koliko je to moguće, a s druge strane da pazimo da se ne zarazimo", rekla je Bubaš.

Dodala je da mjere idu u smjeru da se postigne dobar balans. Bubaš je rekla da će neke mjere biti u vidu preporuka, a neke će biti kroz upute te će se morati osigurati provedba mjera.

"U kojem smjeru će se zaista donijeti odluka to će Stožer odlučiti kada bude vidio u kojem smjeru treba najbolje ići", naglasila je Bubaš.

Je li sve pod nadzorom?

"Naravno da su stvari pod nadzorom, imali smo i 96 zaraženih dvaput. Trebalo bi naglasiti, možda se ne naglašava dovoljno. Jedna linija koja se proteže kroz cijelu cijelu epidemiju i to je ono što bismo mi trebali osvijestiti, da svojim ponašanjem mi utječemo i na porast i na pad broja slučajeva. Hoćemo li držati fizički razmak i nositi masku kad ona nije obavezna utječemo na ishode. To se proteže na sva okupljanja, kako god se ona zvala.

O maskama

"Hrvatska je na popisu zemalja u kojima se maske nose najmanje. Za nas bi bilo bolje da koristimo jer novija istraživanja pokazuju da nošenje čak i platnenih maski smanjuje prijenos zaraze. Kako god cijelo vrijeme učimo tako ćemo morati i prilagoditi ponašanje tako da ćemo se morati do jeseni priviknuti na to da će u nekim okolnostima maske biti obavezne", rekla je Bubaš.

"Državljani EU imaju slobodu kretanja"

"Ne bih se složio da je granica otvorena", komentirao je Ničeno.

Načelnik Uprave za granice Zoran Ničeno rekao je da nisu u jednakom statusu državljani EU-a i državljani trećih zemalja, jer zadnjom Odlukom od 30. lipnja napravljena restrikcija da državljani EU-a imaju slobodu kretanja i ne moraju dokazivati razloge ulaska u Hrvatsku, dok državljani trećih zemalja moraju zadovoljavati uvjete i iznimke za ulazak u Hrvatsku.

"Mi smo uveli sustav najave i vidimo koji su to razlozi ulaska. Broj ulazaka državljana Srbije i BiH je vrlo mali", rekao je Ničeno.

Kazao je da će se vidjeti hoće li se neke mjere promijeniti te da sve ovisi što će reći struka. Dodao je da svi putnici na ulasku u Hrvatsku dobiju letak gdje pišu sve osnovne mjere kojih bih se trebali pridržavati, uključujući i prvih 14 dana potrebu za što većom fizičkom distancom, nošenje maske i pranje ruku.

Naglasio je da u turističkoj populaciji nemamo veći izvor infekcije. Kazao je da aplikacija Enter Croatia olakšava prelazak granice Republike Hrvatske te upoznaje goste s epidemiološkim mjerama.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara