Car je gol: Rohatinski poziva na umjerenost, a gradi velebno novo zdanje Hrvatske narodne banke

MNOGI, uključujući guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog, govore o financijskoj krizi pred vratima, no u ovoj navodno turbulentnoj godini, HNB se sprema na izgradnju rezidencijalnog izdanja koje će imati površinu od 13 tisuća kvadrata na najmanje dvije etaže te podzemnu garažu, a navodno je riječ i o premještanju "glavnog trezora" na lokaciju izvan Zagreba.

Raspisan oglas

Naime, HNB je još u siječnju raspisao oglas koji je objavljen u Narodnim novinama, a u kojem se iskazuje interes za kupnju zemljišta radi izgradnje objekta poslovne namjene. Riječ je zemljištu koje bi trebalo imati površinu od 40.000 do 100.000 metara kvadratnih, s mogućnošću izgradnje minimalno 13.000 metara kvadratnih, koje bi trebalo biti u krugu od 20 do 40 km od centra Zagreba uz odgovarajuću udaljenost "od minimalno 500 m od frekventnih prometnica i sličnih uzroka vibracija", kao i odgovarajući prometnu povezanost s poslovnom lokacijom Hrvatske narodne banke u Zagrebu. Oglas je otvoren još do nedjelje, a u HNB-u su vrlo tajnoviti kada je riječ o novoj poslovnoj zgradi.

"Riječ je o objektu poslovne namjene koji će biti od značenja za opskrbu Republike Hrvatske gotovim novcem. Vrijednost investicije i rokove za dovršenje objekta ne možemo precizirati jer ovise o brojnim faktorima kao što je, primjerice, opremljenost objekta, a koja će zajedno sa svim drugim faktorima nužnima za izgradnju objekta pravovremeno biti utvrđena u odgovarajućoj dokumentaciji", odgovorila nam je Dejana Rebernik iz Ureda za odnose s javnošću koja nije htjela izlaziti s detaljima oko namjene budućeg rezidencijalnog izdanja, kao ni o troškovima.

Za rad s eurom?

No, kako neslužbeno saznajemo, vjerojatno je riječ o tome da HNB priprema infrastrukturu koju bi od nje mogla zatražiti Europska središnja banka za rad s eurom. To nam nije potvrđeno, kao ni informacija da će na novoj lokaciji biti postavljen budući "glavni trezor", koji bi se tako trebao smjestiti izvan Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smo ispitali, cijena samog zemljišta mogla bi stajati HNB minimalno pet milijuna eura. U suradnji s portalom city24.hr došli smo do okvirne brojke kako bi kvadrat takvog zemljišta mogao stajati najmanje 50 eura, pa sve do 300 eura kako se približava zagrebačkom prstenu. U oglasu se traži 20 do 40 kilometara udaljenost od Zagreba, pa ako bi se primjerice odlučili na Zaprešić ili Svetu Nedjelju, kvadrat bi mogao stajati 100 do 150 eura, što opet dovodi do zaključka kako je riječ o okvirnoj cijeni od najmanje 5 milijuna eura.

Vrhunsko osiguranje

Pa ipak, riječ je tek o cijeni zemljišta, a HNB u svom oglasu navodi i kako će se utvrđivati i posebne karakteristike, i to izradom elaborata o procjeni sigurnosnog rizika, vrijednosti nekretnine, seizmoloških svojstava zemljišta i građevinskih uvjeta gradnje, i to sve na trošak Hrvatske narodne banke i bez obveze izvještavanja vlasnika i zainteresiranih subjekata o nalazima elaborata. Time je ukupna brojka mnogo veća od same kupnje zemljišta, a da i ne govorimo o samoj izgradnji velebne zgrade koja bi trebala imati i vrhunsko osiguranje.

Rohatinski je svojedobno preporučio Vladi da izglasa proračun nultog deficita te niz nepopularnih mjera stezanja remena, od ograničavanje rasta plaća i proračunskih rashoda do razine očekivane inflacije pa do čvrste kontrole cijena u javnom sektoru. No, sudeći prema posljednjim investicijama HNB-a, pitanje je koliko je i sam Rohatinski spreman "stegnuti remen" kada je riječ o rezidenciji HNB-a. 

I. Ćimić
Foto: Lider Press/Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara