Carina u dva mjeseca zaplijenila više od 11 tona duhana

Carina u dva mjeseca zaplijenila više od 11 tona duhana

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

CARINSKA uprava zaplijenila je u carinskom nadzoru tijekom travnja i svibnja više od 3,3 milijuna komada različitih vrsta cigareta te ukupno više od 11.000 kilograma duhana, a procjenjuje se da utajeni dug za trošarine iznosi više od 6,8 milijuna kuna za oduzete količine duhana te više od tri milijuna kuna za zaplijenjene cigarete, priopćeno je u utorak iz Carinske uprave Ministarstva financija.

Cigarete i duhan su pronađeni u pretrazi više obiteljskih kuća, gospodarskih objekata i ostalih prostorija koje se koriste kao skladišta, kao i u nizu pretraga teretnih motornih vozila i kontejnera.

Cigarete iz Bjelorusije

Tako je u Luci Rijeka pretragom brodskog kontejnera u deklariranoj robi - borovim daskama za izradu paleta - otkriveno 164.997 kutija cigareta iz Bjelorusije, a moguća šteta nastala za državni proračun iznosi više od tri milijuna kuna.

U drugom je slučaju, na širem području Podravine, pretragom više stambenih i skladišnih prostora pronađeno ukupno 7,4 tisuća kilograma duhana. Prilikom pretrage obiteljske kuće u garažnom prostoru pronađen je skriveni otvor koji je vodio u dodatnu prikrivenu podrumsku prostoriju, gdje su pronađene 22 kartonske kutije ispunjene duhanskom sirovinom za koju vlasnik ne posjeduje nikakvu dokumentaciju.  

Pretragom druge obiteljske kuće u garažnom prostoru je pronađeno 26 kartonskih kutija s gotovo 4000 kilograma duhanske sirovine bez ikakve dokumentacije. Protiv prekršitelja podnesene su odgovarajuće kaznene prijave i zahtjevi za naknadnu naplatu trošarinskog duga u ukupnom iznosu od 4,4 milijuna kuna.

Sprečavanje krijumčarenja

Carinski su službenici, između ostalog, spriječili i pokušaj krijumčarenja cigareta na graničnom prijelazu Županja, provodeći mjere nadzora u putničkom prometu te su pretragom osobnog vozila u skrivenim i preinačenim prostorima na vozilu pronašli ukupno 221 šteku cigareta raznih marki koje nisu prijavljene prilikom ulaska u Hrvatsku.

Protiv vozača osobnog vozila podnesena je kaznena prijava za počinjenje kaznenog djela te podnesen zahtjev za naplatu trošarina u iznosu od 33,5 tisuća kuna. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara