Carinski sindikat odustao od štrajka

CARINSKI sindikat Hrvatske (CSH) odustao je od štrajka koji je trebao početi jutros u 8 sati i trajati najmanje do petka, 27. prosinca, priopćio je rano jutros sindikat.

´CSH stavlja van snage odluku o objavi štrajka do odluke Županijskog suda u Zagrebu´, stoji u priopćenju.

Predsjedništo Sindikata izvijestilo je da je to odlučilo zbog humanih razloga, kako se građanima ne bi napravili problemi pred božićne blagdane jer bi čekanjem odluke Županijskog suda, koja mora biti donesena u roku četiri dana, ušli u božićne blagdane.

´Iako smo u sporu s Vladom i iako materijalni i socijalni status zaposlenika carinske službe nije riješen, odnosno Vlada nema razumijevanja da riješi nagomilane probleme zaposlenika carinske službe socijalnim dijalogom, vodimo ipak računa da stanovništvo RH provede blagdane bez bilo kakvih pritisaka´, navodi CSH.

Vlada i Carinska uprava jučer su ocijenile štrajk ´nezakonitim i neutemeljenima´, a Državno odvjetništvo podiglo je tužbu protiv organizatora štrajka.

Carinska uprava pozdravila odluku sindikata

Ravnatelj Carinske uprave Antun Uljar pozdravio je odluku Carinskog sindikata Hrvatske da odustaje od štrajka koji je trebao početi jutros i trajati do 27. prosinca.

Odluku o odustajanju od štrajka u blagdansko vrijeme, kada je uobičajen povećani promet na svim carinskim ispostavama, Uljar u priopćenju ocjenjuje ne samo gestom dobre volje, posebno prema hrvatskim radnicima u inozemstvu koji za Božić dolaze u domovinu, nego i izrazom visoke profesionalnosti carinika.

Carinska uprava odmah je stavila izvan snage sve predviđene mjere pripravnosti i izvanrednog rasporeda, uobičajene za situacije najave štrajka.

Uprava obećava da će se pregovori o sindikalnim zahtjevima odmah nastaviti, kao i da će učiniti sve u okviru svojih financijskih mogućnosti za poboljšanje uvjeta rada carinika.

Uljar podsjeća da je rad u carinskoj službi iznimno zahtjevan, jer zbog specifičnosti hrvatskih granica postoji više od 150 carinskih ispostava što je veliki financijski trošak za državu. U Carinskoj upravi radi 2.960 djelatnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara