Caritas naručio milijunske radove i nije ih platio pa je građevinsku tvrtku bacio u stečaj

Tekst: I.M.
Foto: biskupijadjs.hr

ZBOG duga od 2,47 milijuna kuna kojeg od osječkog Caritasa ne mogu naplatiti već 10 godina, građevinska tvrtka Rams je završila u stečaju. Biskupija đakovačko-srijemska, koja je osnivač Caritasa koji ima milijunska dugovanja, prema pisanju Jutarnjeg lista, umjesto da plati dug, u sudskom postupku želi izigrati tvrtku Rams koja je bila izvođač radova na izgradnji duhovno-rekreacijskog centra Emaus uz rječicu Karašicu, između Osijeka i Valpova. Direktor tvrtke Rams, Marijan Ravlić, za pomoć se čak obratio i Josipu Bozaniću, koji mu je odgovorio da problem "riješi u Đakovu".

Centar Emaus je izgrađen na zemljištu kojeg je Caritasu poklonila Osječko-baranjska županija, na prostoru od 18 hektara, a radovi su započeli još 1996. godine. Prva faza, vrijedna 1,18 milijuna kuna, izvedena je i djelomično naplaćena, pa su Caritas i Rams sredinom veljače 1998. sklopili dodatni ugovor o nastavku radova. I tad su nastali problemi jer je Caritasu ponestalo novca budući da su se istovremeno upustili u gradnju svinjogojske farme.

Kad je Rams izveo drugu fazu radova, čija je vrijednost bila oko 1,87 milijuna kuna, ispostavio je račun i pribrojio neisplaćeni dug, što je ukupno iznosilo 2,47 milijuna kuna, a Caritas se počeo cjenjkati. Dogovoreno je da građevinskoj tvrtki u periodu od 1999. do kraja 2002. godine, u tri obroka, isplate 1,5 milijuna kuna. No, ni to im nije odgovaralo - ubrzo su se predomislili i ponudili Ramsu 800.000 kuna. To direktoru Ramsa Ravliću nije odgovaralo pa se za pomoć obraćao đakovačko-srijemskom biskupu Marinu Srakiću koji mu je davao "čvrsta obećanja" kako će dug biti plaće. Tvrtka je do 2002. godine pala u stečaj, a Ravlić je uzalud pomoć tražio i kod Bozanića.

"Žalosno je da Crkva, koja bi trebala biti moralna vertikala društva pribjegava takvim metodama da bi izbjegla plaćanje duga"

Novac nije stizao, u Caritasu su se pravili ludi, pa je Rams 2007. godine podnio tužbu koju Caritas sad pokušava osporiti budući da je u tužbi navedeno krivo ime, odnosno "promašena pasivna legitimacija" - naime, osnivač osječkog Caritasa je Đakovačko-srijemska biskupija, s kojom je i sklopljen ugovor o izgradnji, a Rams tuži Caritas Đakovačke biskupije. Novu tužbu, s ispravnim imenom, nemoguće je podnijeti zbog zastare.

"Žalosno je da Crkva, koja bi trebala biti moralna vertikala društva pribjegava takvim metodama da bi izbjegla plaćanje duga, kojeg je osječki Caritas priznao, potom pokušao smanjiti i onda odbio platiti", rekao je Ravlić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara