Carla del Ponte: Suđenje Miloševiću gotovo 2004. ili 2005.

GLAVNA tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) Carla del Ponte najavila je, u razgovoru za "Corriere della Sera" od četvrtka, da će proces protiv srbijanskog čelnika Slobodana Miloševića biti završen koncem 2004. ili početkom 2005. godine.

Del Ponte kaže kako će do konca ove godine biti završeno iznošenje dokaza tužiteljstva, a onda početkom slijedeće će Miloševićeva obrana, odnosno on osobno, predstaviti dokaze obrane pošto je odlučio sam sebe braniti.

Na pitanje kako mnogi pravnici drže da će biti teško dokazati optužbe protiv bivšeg beogradskog čelnika za genocid u Bosni, tužiteljica priznaje postojanje određenih proceduralnih poteškoća.

"Glede Srebrenice imamo već jednu presudu protiv generala Krstića koja govori da se radilo o genocidu. Glede Miloševića, u trenutku podizanja optužnice, bili su dovoljni dokazi koje smo posjedovali, ali sada imamo proceduralnih poteškoća iznijeti ih u sudnici.

Ne bih nikada na sebe preuzela odgovornost odluke da ne podignem optužnicu za genocid protiv Miloševića samo zato što bi se teško moglo dokazati u sudnici", rekla je Del Ponte.

(Hina) st sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara