Carla del Ponte sutra u kratkom radnom posjetu RH

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, koja u srijedu dolazi u kratki radni posjet Hrvatskoj, sastat će se s premijerom Ivicom Račanom, potpredsjednikom Vlade Goranom Granićem i drugim dužnosnicima nadležnima za suradnju s Haškim sudom, najavljeno je u utorak iz Vlade.

"Očekuje se da će na sastanku s Del Ponte biti raspravljena aktualna pitanja međusobne suradnje, kao i neki nesporazumi ili primjedbe na suradnju koji su hrvatskoj strani upućeni u posljednje vrijeme, te da će razgovori proteći u apsolutnoj konstruktivnoj atmosferi", rekao je predstojnik vladina Ureda za suradnju s Haškim sudom Frane Krnić u izjavi za Hinu .

U razgovorima s tužiteljicoma Del Ponte, koji su u zgradi Vlade zakazani za 12 sati, sudjelovat će Frane Krnić te ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, priopćeno je iz Vlade.

Nakon razgovora, očekuje se da će se Račan i Del Ponte dati izjave za novinare, a glavna tužiteljica će prije odlaska u zračnu luku posjetiti zagrebački Ured ICTY-a.

Sutrašnji posjet Carle del Ponte nije vezan za posjet zemljama regije već se radi o izdvojenom radnom posjetu Hrvatskoj do kojeg dolazi na poziv hrvatske Vlade.

"To je element koji nas uvjerava da naši odnosi idu u vrlo konstruktivnom smjeru", rekao je Krnić, dodajući kako je i odluka Vijeća ministara EU o stavljanju u proceduru kandidature RH "odraz već prisutnog saznanja da odnosi suradnje Hrvatske i Haškog suda ulaze u mirnije vode".

Segment suradnje RH i ICTY-a se "nakon ovog sastanka neće pojavljivati kao remetilački faktor u našem približavanju Europskoj uniji", naglasio je Krnić.

S hrvatske strane, po njegovim su riječima, u velikoj mjeri ili u cijelosti ispunjeni zahtjevi koji su svojevremeno bili predmet primjedbi, no i dalje je za očekivati povremana "razilaženja".

"Slučaj Bobetko je praktično stavljen ad acta, bez obzira što je hrvatska strana obvezna davati mjesečna izvješća o stanju njegovog zdravlja, a Ivica Rajić je u postupku ekstradicije", rekao je Krnić.

Na pitanje o optuženom generalu HV-a Anti Gotovinu koji je u bijegu, i pripremi dokumenata o koracima koje su poduzele hrvatske vlasti, rekao je kako "naš interes uvjeriti tužiteljicu da hrvatska strana poduzima sve što je na zakonu i njezinoj moći".

"Pripremljeno je izvješće koje je hrvatska strana bila obvezna dati Haškom sudu", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glede dokumenata MORH-a vezanih za hrvatske ratne operacije u BiH, koje Tužiteljstvo ICTY-a traži već dulje vrijeme, predstojnik Ureda za suradnju je rekao da je u kontaktu s haškom stranom riješen dio tih zahtjeva.

"U međuvremenu smo u permanentnom kontaktu s haškom stranom riješili ono što je moguće riješiti. No pokazalo se da određene dokumentacije niti nema pa je ne možemo ni predati", rekao je.

U onom dijelu gdje je dokumentacija pronađena ona će, po njegovim riječima, biti ustupljena u uobičajenoj proceduri predviđenoj zakonom o suradnji i pravilima ICTY-a.

Na pitanje o broju optužnica koju Hrvatska može očekivati do završetka istraga Tužiteljstva ICTY-a predviđenih za kraj 2004.,

rekao je da za sada nema indicija o tome.

"Čim se vode istrage moramo računati s optužnicama. No da li će ih biti i kada o tome nemamo nikakvih indikacija."

Na upit o tome da li bi se odluka Vijeća ministara EU o zabrani ulaska osobama koje pomažu u skrivanju optuženicima ICTY-a mogla odnositi i na neke hrvatske građane, Krnić je odgovorio kako Ured još nema nikavih službenih informacija o tome.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara