CARLA DEL PONTE ZA SUĐENJE SADAMU HUSEINU "IZVAN IRAKA"

Bivšem iračkom diktatoru Sadamu Huseinu treba suditi "izvan Iraka", ocijenila je u petak u Montpellieru glavna tužiteljica Međunarodnog suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte.

"Nemoguće je protiv Sadama Huseina voditi pravičan postupak u Iraku", ocijenila je Del Ponte. Na konferenciji održanoj na poziv Instituta za ljudska prava odvjetničke komore u Montpellieru kazala je da takvu ocjenu iznosi "u osobno ime".

"Želi li međunarodna zajednica pravičan proces, a to znači dobiti cjelovitu istinu, te (želi li) Sadamu Huseinu osigurati pravedno suđenje, rješenje je izvan Iraka", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tužiteljica je povukla paralelu između bivšeg iračkog diktatora i Slobodana Miloševića, tvrdeći da se sudski postupak protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika "ne bi mogao na isti način voditi u Beogradu".

"Nijedan važan svjedok ne bi pristao svjedočiti protiv Miloševića u Beogradu. U takvom kontekstu kruži mnogo prijetnji. Isto bi bilo i za Sadama Huseina u Bagdadu", kazala je Del Ponte.

(Hina) xrt ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara