Carla del Ponte zatajila dokaze Međunarodnom sudu pravde?

NAKON što je prije nekoliko dana New York Times objavio kako je Srbija uspjela "isposlovati" odluku Haškog suda da dijelove arhive, koji su prikazivali srpsku ulogu u ratu u Bosni, može skriti od očiju javnosti, reagirao je glavni tužitelj u suđenju Slobodanu Miloševiću pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), sir Geoffrey Nice.

On je u pismu koje je poslao Jutarnjem listu optužio Carlu del Ponte da je s Beogradom napravila nagodbu koja nije imala “nikakvu pravnu osnovu” i koja je poslužila Beogradu “da prikrije dokaze o umiješanosti Jugoslavije u ratove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od ICJ-a, ali i od vlastite javnosti”.  Nice je naglasio kako niti on niti njegov tim nisu bili dio tog odobrenja, te da sve potječe osobno od Carle del Ponte.

Nice je dodao kako je Carla Del Ponte u pismu tadašnjem jugoslavenskom ministru vanjskih poslova Goranu Svilanoviću u svibnju 2003. dala suglasnost za zaštitne mjere dijela iz kolekcije dokumenata VSO-a, a da prethodno nitko iz Tužiteljstva nije pregledao te dokumente, te tvrdi kako se on toj njenoj namjeri suprotstavio govoreći joj da ne radi nikakve ustupke Srbiji.

Iako je u ranijim suđenjima dokazana umiješanost Beograda, u obrazloženju presude u tužbi BiH protiv Srbije za genocid navedeno je da nema dovoljno dokaza da se za ubojstvo 8.000 srebreničkih muslimana od strane bosanskih Srba dokaže da bilo pod naredbom ili kontrolom Srbije.

Tajni arhivi, koje je Haag, prema svemu sudeći zataškao, navodno još eksplicitnije dokazuju da su postojali kontrola i naredbe Srbije, otkrivajući nove detalje kako je Beograd financirao i podržavao rat u BiH, te kako je vojska bosanskih Srba, iako službeno izdvojena 1992. godine, praktično ostala produžena ruka Jugoslavenske armije.

Upućeni kažu da arhivi sadrže dokaze i sažetke sastanaka koji pokazuju da su snage Srbije, uključujući tajnu policiju, igrale glavnu ulogu u zauzimanju Srebrenice i pripremi masakra koji je tamo počinjen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara