Carter pozvao svijet da prihvati vodstvo UN-a u traganju za mirom

Carter pozvao svijet da prihvati vodstvo UN-a u traganju za mirom
TVRDNJOM da je rat uvijek zlo, bivši američki predsjednik Jimmy Carter zatražio je u utorak od svijeta da prihvati UNovo vodstvo u potrazi za mirom i premošćivanju sve većeg jaza između bogatih i siromašnih.

Prihvaćajući Nobelovu nagradu za mir za 2002. u Oslu, Carter je kazao da je svijet u novom tisućljenju postao još opasniji, podsjećajući da su terorizam i građanski ratovi zamijenili Hladni rat 20. stoljeća.

´S globalnim izazovima treba se suočiti s naglaskom na miru, u harmoniji s drugima, snažnim savezima i međunarodnim konsenzusom´, rekao je Carter.

´Koliko god to bilo nesavršeno, nema sumnje da se to na najbolji način može postići kroz Ujedinjene narode´, poručio je.

´Rat ponekad može biti nužno zlo. Ipak, koliko god bio nužan, rat je uvijek zlo, nikada dobro´, naglasio je.

´Nećemo naučiti živjeti zajedno u miru međusobnim ubijanjem vlastite djece´, rekao je.

Govoreći o mogućnosti novog rata protiv Iraka, Carter je upozorio da na svijetu danas postoji najmanje osam nuklearnih sila, od kojih tri prijete svojim susjedima.

´Kad bi moćne zemlje usvojile načelo preventivnog rata, to bi poslužilo kao primjer koji bi mogao imati katastrofalne posljedice´, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iračkog predsjednika Sadama Huseina ponovno je pozvao da surađuje s UN-ovim inspektorima, a spomenuo je i Izrael, od kojeg je zatražio da se povuče s palestinskih područja, što je ključan uvjet za mir na Bliskom istoku.

Neizravno je kritizirao i sadašnjeg američkog predsjednika, republikanca Georgea W. Busha, pozivajući svijet da prihvati vodstvo UN-a i u pitanjima kao što su zaštita okoliša te uspostava Međunarodnog kaznenog suda, što Bush odbija.

Kao najveći izazov s kojim se svijet na početku novog tisućljeća mora suočiti izdvojio je ´rastući jaz između bogatih i siromašnih´.

´Ta je nejednakost ključni uzrok većine neriješenih problema na svijetu, uključujući glad, nepismenost, uništavanje okoliša, nasilne sukobe i nepotrebne bolesti´, rekao je.

Bogate zemlje optužio je za ´strašno pomanjkanje razumijevanja i brige´ za siromašne.

´Možemo izabrati da ublažimo patnje. Možemo izabrati da radimo zajedno za mir. Možemo provesti te promjene - i moramo´, zaključio je Carter.

Demokrat Jimmy Carter (78) američki je predsjednik bio od 1977. do 1981. Nobelova nagrada za mir za 2002. dodijeljena mu je za desetljeća njegova rada na promicanju mira, demokracije i ljudskih prava od Haitija do Sjeverne Koreje.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara