Časna iz Afrike u Vatikanu napala biskupe zbog pedofilije, rekla da su licemjeri

Časna iz Afrike u Vatikanu napala biskupe zbog pedofilije, rekla da su licemjeri
Foto: Hina/ EPA

AFRIČKA opatica kritizirala je na konferenciji u Vatikanu katoličke biskupe zbog mnogih pogrešaka u rješavanju krize uslijed seksualnog zlostavljanja te rekla da Crkva mora priznati svoju "osrednjost, licemjerstvo i samodopadnost".

Sestra Veronica Openibo, Nigerijka koja je radila u Africi, Europi i Sjedinjenim Državama, govorila je mekim glasom, ali je imala snažnu poruku za prelate koji su sjedili pred njom.

"Objavili smo Deset zapovijedi i pokazujemo se kao čuvari moralnih standarda i vrijednosti i dobrog ponašanja u društvu. Ponekad licemjeri? Da! Zašto smo šutjeli toliko dugo?" pitala je.

Openibo je održala govor na početku pretposljednjeg dana vatikanskog summita koji je okupio oko 200 crkvenih velikodostojnika, a sazvao ga je papa Franjo kako bi se suprotstavili pošasti, rekao je, seksualnog zlostavljanja među klerom.

Papi rekla da mu se divi

Izravno je rekla papi Franji, sjedeći blizu njega na podiju, da mu se divi jer je "dovoljno skroman da promijeni mišljenje", da se ispriča i poduzme akciju nakon što je prvotno branio čileanskog biskupa optuženoga za prikrivanje zlodjela. Biskup je kasnije sam napustio službu.

"Kako su svećenici mogli šutjeti, prikrivati ta zlodjela? Tišina, čuvanje tajne u srcima počinitelja, trajanje tih zlostavljanja i stalni transferi počinitelja su nezamislivi", rekla je.

Govorila o filmu Spotlight

Govorila je o svojem šoku kad je gledala film Spotlight, dobitnika Oscara 2015., koji otkriva kako su crkveni čelnici u Bostonu premještali svećenika predatora iz župe u župu umjesto da ga otpuste iz službe ili ga predaju civilnim vlastima.

"Sada smo u stanju krize i srama. Ozbiljno smo zasjenili milost kršćanske misije", rekla je Openibo.

"Moramo priznati da su nas naša osrednjost, licemjerstvo i samodopadnost doveli do ovog sramotnog i skandaloznog mjesta na kojemu smo se našli kao Crkva", upozorila je Openibo.

Ona je rekla da crkveni čelnici moraju odbaciti naviku skrivanja događaja iz straha od toga da ne pogriješe.

"Prečesto smo željeli šutjeti dok oluja ne prođe. Ova oluja neće nas zaobići. U pitanju je naš kredibilitet", naglasila je. 

Konferencija će završiti u nedjelju kad će Papa održati završni govor.

Vatikan je rekao da će do tada sastaviti smjernice kako bi se svi biskupi vratili u svoje biskupije znajući kako da uspostave procedure protiv zlostavljanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara