Časnici HV-a otputovali u Sierra Leone u misiju UN-a

PETORICA hrvatskih časnika, pukovnik Zdravko Perajica, bojnici Mile Ostojić, Marin Domijan i Goran Božić te satnik Nenad Kontri otputovali su jutros iz Zrakoplovne luke Pleso u jednogodišnju mirovnu misiju UN-a u Sierra Leone (UNAMSIL).

To je šesta skupina hrvatskih vojnih promatrača u Sierra Leoneu koji tamo rade kao nenaoružani vojni promatrači i nadgledaju provedbu mirovnih sporazuma nakon građanskog rata u toj zemlji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Republika Hrvatska sudjeluje u mirovnoj misiji u Sierra Leoneu od 1999. godine i to je prva međunarodna vojna operacija u kojoj su sudjelovali hrvatski časnici.

Sukobi u Sierra Leoneu započeli su u ožujku 1991. godine, kada su pripadnici Revolucionarne ujedinjene fronte (RUF) započeli borbe u cilju svrgavanja vlasti predsjednika Kabbaha. U srpnju 1998. Vijeće sigurnosti utemeljilo je UNOMSIL i to za početno razdoblje od šest mjeseci, dok je 1999. godine svojom Rezolucijom 1270 uspostavilo novu misiju UNAMSIL, sa zadaćom pomoći vladi Sierra Leonea pri provedbi mirovnog Sporazuma iz Lome.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara