Časnik HV-a: Otišao sam jer godinama nisam ništa radio

NAKON školovanja na West Pointu elitni časnik Mario Bogunović tri godine je proveo u HV-u, ali zbog nezadovoljstva, ili bolje reći nerada otišao je iz Hrvatske. U zemlji, kojoj ne želi otkriti ime, mladić iz Metkovića sada zarađuje deset puta više.

Iako je u medijima već bilo napisa o Bogunovićevom odlasku iz HV-a, tek sada u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju otkriva razloge.  Nije želio reći gdje se sada nalazi i što radi, ističući da je zadovoljan i da je poslodavac korektan u ispunjavanju svojih ugovornih obveza. Iako mu je na novom radnom mjestu plaća 10-ak puta veća nego je bila u vojsci, ističe da nije stvar u ciframa, već u činjenici da mu je dan radno popunjen.

Tri godine provedene u HV-u uglavnom su, tvrdi Bogunović, bile obilježene profesionalnim propadanjem. Prve dvije godine bio je zapovjednik voda u Četvrtoj brigadi i uglavnom nije radio ništa, kao, kako tvrdi, ni svi ostali. Jedno vrijeme su mu predlagali da šest mjeseci provede u časničkoj školi, što je odbio jer nije imalo nikakvog smisla. Nakon što je brigada premještena u Knin ostao je neraspoređen pa je otišao kući čekati novi razmještaj.

Kako se čekanje razmještaja odužilo kroz cijelu godinu, Bogunović je definitivno odlučio napustiti vojsku. Iako je MORH-u poslao sve potrebne zahtjeve za otpust, konkretan odgovor nikada nije dobio niti mu je u osam mjeseci otkako je otišao stigao bilo kakav dopis. Odbacuje spekulacije da je pobjegao iz HV-a.

Bogunović tvrdi da u HV-u ima puno negativnih stvari protiv kojih nema lijeka. Ističe krivu proceduru startanja u vojsci kao stvar koja se može ispraviti. Odbacuje izjave nekih čelnika po kojima je start u Hrvatskoj isti kao u SAD-u, gdje akademci dobivaju poručnički čin istog dana kad završe akademiju.

Bogunović kaže da se redovito čuje s drugim akademcima koji su ostali u HV-u. Tvrdi da i oni namjeravaju uskoro izaći jer su navikli na rad i smisao, a imaju dosta primamljivih ponuda sa strane. Od trinaest časnika koji su završili američke državne vojne akademije (West Point, Navy, Air Force, Coast Guard) u zadnjih pet godina, podsjeća Bogunović, šestero je napustilo HV. Dodaje da ukoliko se ništa ne promijeni, nitko od preostalih neće ostati dovoljno da nešto učini.

Na pitanje postoji li šansa da se opet vratiti u HV, Bogunović odgovara da će s njegove strane ta šansa će uvijek postojati. “Uistinu ne bih imao ništa protiv da sam ostao cijeli život u našoj vojsci i da sam doprinosio njenom razvitku jer je to i bila svrha mog školovanja na West Pointu. Međutim, tu priliku u proteklih nekoliko godina nisam dobio, što ipak ne znači da jednog dana neće biti drukčije”, kaže Bogunović.

Zaključuje da su mediji pomalo senzacionalistički prikazali nedavni istup akademaca, koji je unaprijed dogovorenom i kojim je predsjednik Stjepam Mesić želio čuti njihove probleme.

Izvor fotografije:Slobodna Dalmacija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara