Čehok i Benašić potpisali ugovor o udruživanju HSLS-a i LS-a

ČELNICI HSLS-a i LS-a Ivan Čehok i Zlatko Benašić svečano su potpisali ugovor o udruživanju dviju stranaka koje će se, uvjereni su, i dogoditi početkom veljače iduće godine na Izbornom saboru ujedinjenja, na kojemu će biti izabran i novi čelnik te vodstvo stranke koja će se zvati HSLS.

I Čehok i Benašić su na konferenciji za novinare izrazili uvjerenje da će nova, ujedinjena liberalna stranka građanskog centra osnažiti hrvatsku političku scenu, posebno liberalnu opciju koja, istaknuli su, jako nedostaje Hrvatskoj.

Sigurni su i da se neće ponoviti kraj 1997. kada je dotadašnji predsjednik HSLS-a Vlado Gotovac, zbog razlaza s Draženom Budišom, istupio iz stranke i krajem siječnja 1998. osnovao LS.

Čehok je naglasio da nije riječ o nikakvom mehaničkom "sljubljivanju ili sljepljivanju" stranaka koje su ne tako davno nosile zajedničko ime i zastupale iste, liberalne političke ideje, već o jačanju jedne liberalne stranke koja je, kaže, izlaskom LS-a znatno oslabila i postala nevažniji čimbenik na političkoj sceni.

"Ovime ispravljamo tu pogrešku, jer je Hrvatskoj danas potrebna jedna jaka stranka političkog centra, stranka liberalnog uvjerenja koja će sutra ponovno pridobiti birače", rekao je, dok je Benašić dodao kako vjeruje da će interes stranke u budućnosti biti dominantan u odnosu na pojedinačne interese.

Čehok je najavio da će HSLS nakon Sabora ujedinjenja izaći s novim programom za kojega je rekao da će biti program iskrenosti nasuprot "napuhanim obećanjima i predizbornim željama za koje se unaprijed zna da se ne mogu ispuniti".

Na temelju takvog programa, dodao je, HSLS će nakon idućih parlamentarnih izbora, za koje smatra da će biti redoviti, i birati koalicijske partnere.

"Smatramo da je osnovna poteškoća u Hrvatskoj to što Hrvatska nije država liberalne demokracije, zato se i razvija presporo", zaključio je Čehok.

Benašić je kazao kako LS-ovci i HSLS-ovci trebaju biti ponosni na hrabru odluku spajanja dviju stranaka, čime će, kaže, ponuditi i bolju perspektivu Hrvatskoj.

Upitan po kakvom će se ključu birati čelnik i vodstvo stranke, Čehok i Benašić su odgovorili kako je, na temelju zadnjih anketa i izbornih rezultata, dogovoreno da će predsjednika ponuditi HSLS, a LS dva potpredsjednika, dok će odnos snaga u središnjem tijelu stranke biti 60 naspram 40 za HSLS.

Obojica su uvjereni i da to što HSLS podupire HDZ-ovu Vladu, a LS je u oporbi neće činiti probleme ujedinjenoj stranci, što je, kazali su, potvrđeno i radom zajedničkog Kluba zastupnika koji već nekoliko mjeseci dobro funkcionira u Saboru.

Čehok je najavio i da će stranka nakon Izbornog sabora promijeniti vizualni identitet, odnosno stranački logo, te kazao da će HSLS nakon ujedinjenja imati oko 23 tisuće članova.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara