Čelnica Hong Konga u dijalogu vidi rješenje, prosvjedi se nastavljaju

Čelnica Hong Konga u dijalogu vidi rješenje, prosvjedi se nastavljaju
Foto: EPA

HONGKONŠKA čelnica Carrie Lam izjavila je kako se nada da je protekli vikend protuvladinih prosvjeda na kojima nije bilo nasilja označio početak napora za vraćanje mira te da će se u dijalogu s nenasilnim prosvjednicima naći "izlaz" za današnji Hong Kong. 

Stotine tisuća prosvjednika ovoga su se vikenda mirno okupile usprkos kiši u jedanaestom tjednu prosvjeda.

"Iskreno se nadam da je to bio početak povratka društva miru i držanja podalje od nasilja", rekla je Lam.

"Mi ćemo odmah početi s radom na uspostavi platforme za dijalog. Taj dijalog, nadam se, bit će temeljen na uzajamnom razumijevanju i poštovanju i naći će izlaz za današnji Hong Kong", istaknula je ona.

Prijedlog zakona o izručenju je mrtav

Prosvjedi u Hong Kongu počeli su 9. lipnja zbog nezadovoljstva zakonom koji je trebao omogućiti izručenje osumnjičenika Kini. Stanovnici Hong Konga smatraju kako bi to potkopalo pravosudnu neovisnost pokrajine i izložilo ljude opasnostima političkih optužnica.  

Od zakona se u međuvremenu nominalno odustalo, no prosvjedi i dalje traju zbog zabrinutosti zbog sve veće erozije sloboda zajamčenih formulom "jedna država, dva sustava", koja je stupila na snagu nakon što je Hong Kong 1997. vraćen Kini. 

"Prijedlog zakona je mrtav", rekla je Lam na brifingu za novinare. "Nema planova za oživljavanje prijedloga zakona, posebice u svjetlu zabrinutosti javnosti."

Policija je kritizirana zbog agresivne taktike u razbijanju prosvjeda, ali je ovoga vikenda zabilježena minimalna policijska nazočnost i nije bilo uhićenja. Više od 700 ljudi uhićeno je od lipnja.

Lam je rekla da je osnovana radna skupina koja razmatra pritužbe na postupanje policije prema prosvjednicima.

Kina za prosvjed optužuje druge zemlje

Protuvladini prosvjedi jedan su od najvećih izazova za kineskog predsjednika Xi Jinpinga od njegovog stupanja na vlast 2012. godine. Komunistička partija se priprema za obilježavanje 70. godišnjice osnutka Narodne Republike 1. listopada pa se kriza u Hong Kongu događa u osjetljivom razdoblju. 

Peking za prosvjede optužuje druge zemlje poput Sjedinjenih Država, a videosnimke vježbi kineskih paravojski na stadionu u Shenzhenu, gradu pored Hong Konga, pokazuju da nije isključena ni intervencija vojske.

Britanski Foreign Office priopćio je da je jako zabrinut zbog izvješća da je djelatnik konzulata u Hong Kongu, bivšoj britanskoj koloniji, uhićen u kontinentalnoj Kini, ali zasad nema sugestija da je to povezano s prosvjedima.

Djelatnik Simon Cheng nije se vratio na posao 9. kolovoza nakon što je posjetio susjedni grad Shenzen dan ranije, objavio je hongkonški portal vijesti HK01. 

Poznato je i da su kineske vlasti upotrijebile blizu tisuću Twitter računa i manji broj Facebook stranica kako bi diskreditirale i unijele razdor među prodemokratske prosvjednike u Hong Kongu.

Twitter je ukinuo 986 računa koji su "koordinirani u sklopu operacije koju je vodila država" kako bi "minirala legitimitet i politička stajališta" prosvjednika.

Facebook je naveo da je iz istih razloga ukinuo sedam stranica i tri grupe, također povezane s pojedincima koji imaju veze s vladom u Pekingu.

Novi prosvjedi u Hong Kongu planirani su za sljedećih nekoliko dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara