Čelnici EU-a raspravljaju o prijedlogu ustava

ČELNICI Europske unije započeli su u petak, drugog dana summita u grčkom Porto Carrasu, stotinjak kilometara južno od Soluna, raspravu o prijedlogu budućeg ustava EU-a.

Predsjednik Konvencije o budućnosti Europe Valery Giscard dEstaing službeno je predstavio prijedlog ustava na kojem je Konvencija radila proteklih 16 mjeseci.

Čelnici 15 zemalja članica i 10 zemalja koje će iduće godine postati punopravne članice raspravljaju o tome prijedlogu, koji će kasnije biti podloga za raspravu na Međuvladinoj konferenciji (IGC). IGC će započeti s radom u listopadu, za vrijeme talijanskog predsjedanja Unijom. Europsko vijeće trebalo bi u petak odlučiti hoće li prihvatiti prijedlog Europske komisije i nekih zemalja članica da se Konvencije odobri dodatni rok do 15. srpnja kako bi ona mogla doraditi svoj prijedlog ustava. Riječ je dijelu prijedloga ustava, koji regulira način odlučivanja u Vijeću te određuje broj povjerenika Europske komisije.

Oko prijedloga ustava do kojeg je Konvencija došla nakon mukotrpnih natezanja, postoje velika neslaganja među članicama EU-a.

Glavni spor je oko toga koliko ovlasti dati nadnacionalnim insitucijama. Njemačka je glavni zagovaratelj da Bruxelles dobije veće ovlasti. Berlin se, između ostalog, zauzima da se odluke o vanjskopolitičkim pitanjima donose kvalificiranom većinom u Vijeću EU-a, dok Velika Britanija i skandinavske zemlje traže da se ograniče ovlasti EU-a i da zadnju riječ imaju nacionalne vlade, posebice u području vanjske politike i obrane.

Prijedlog Konvencije predviđa bitne promjene u institucijama Europske unije. Prema tom prijedlogu ukinuo bi se sadašnji sustav rotirajućeg predsjedništva, prema kojem je svaka članica šest mjeseci predsjedavala Unijom. Umjesto toga predviđa se uvođenje predsjednika Vijeća EU-a, s ograničenim ovlastima, koji bi predstavljao Uniju u svijetu i pripremao sastanke Europskog vijeća. Također se predviđa uvođenje funkcije ministra vanjskih poslova, koji bi ujedno bio i potpredsjednik Europske komisije. Time bi se objedinile dužnosti povjerenika Europske komisije za vanjske poslove i visokog predstavnika za vanjske politiku i zajedničku sigurnost.

Prvog dana summita, u četvrtak navečer čelnici EU-a razgovarali su o problemu ilegalne imigracije i politici azila. Velika Britanija je odustala od svoga prijedloga da se izvan EU-a uspostave kampovi za prihvat tražitelja azila, kako bi ih se onemogućilo da stupe na tlo EU-a prije nego što im se odobri azil. Tom se prijedlogu usprotivilo nekoliko zemalja, posebice Švedska
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo za prijedlog uspostave posebnih zona izvan EU-a, pogotovo uz potporu Europske unije i s njezinim novcem", rekao je švedski premijer Goran Persson.

U subotu će se čelnicima EU-a pridružiti i šefovi država ili vlada pet zemalja jugoistočne Europe obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja na summitu EU-zapadni Balkan.

Na tom summitu će se usvojiti zajednička deklaracija kojom EU daje "nedvosmislenu potporu" europskoj perspektivi Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, Makedonije i Albanije, a brzina kojom će se te zemlje kretati prema članstvu u EU-u ovisi o njima samima.

Hrvatsku će na tom summitu predstavljati predsjednik Stjepan Mesić.(Hina) sv sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara