Čelnici EU-a razgovarali o povlačenju SAD-a iz nuklearnog sporazuma i novim carinama

Čelnici EU-a razgovarali o povlačenju SAD-a iz nuklearnog sporazuma i novim carinama

Foto: Hina

ČELNICI EU-a pokazali su u Sofiji jedinstvo u pogledu odgovora na američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom i najavili da su spremni zaštititi svoje interese, a zatražili su i trajno izuzeće od američkih sankcija na čelik i aluminij.

Trumpova administracija produljila je izuzeće na carine na europski čelik i aluminij samo do početka lipnja te se jednostrano povukla iz iranskog nuklearnog sporazuma, ponovno uvodeći sankcije Teheranu.

Pet sati razgovarali o pitanjima trgovine sa Sjedinjenim Državama


"Mi smo jasno istaknuli našu poziciju o pitanjima trgovine sa Sjedinjenim Državama. Naša zajednička pozicija je da želimo neograničeno izuzeće, ali smo i spremni razgovarati o recipročnom smanjenju trgovačkih barijera", izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel po dolasku na summit EU-zapadni Balkan.

Čelnici EU-a su u srijedu navečer na radnoj večeri pet sati razgovarali o najnovijim potezima američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je prema riječima predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska pomogao "Europi da se oslobodi svih iluzija" i da joj uz takve prijatelje kao što je Trump ne trebaju neprijatelji.

Tusk je u srijedu pozvao članice EU-a na jedinstvo i ocijenio da Unija treba biti zahvalna Trumpu koji joj je svojim potezima pomogao da se oslobodi svih iluzija.

"Gledajući u posljednje odluke predsjednika Trumpa, netko bi čak mogao pomisliti da 's ovakvim prijateljima tko još treba neprijatelje'. Iskreno govoreći, Europa treba biti zahvalna predsjedniku Trumpu jer smo se zahvaljujući njemu oslobodili svih iluzija", izjavio je Tusk.

"Kada izazovi zaprijete nestabilnosti svijeta jedino je rješenje udružiti naše snage i odgovoriti jednim glasom. Europska suverenost je jamac međunarodne stabilnosti", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

"Odnosi su pod pritiskom. Predsjednik Tusk iznio je vrlo oštru, ali točnu ocjenu. Ono što imamo jest nepredvidljiva američka politika koja je jednostavno protiv naših interesa. Ne možemo i nećemo to prihvatiti", istaknuo je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

"Želimo stalno izuzeće od carina na čelik i aluminij. Onda možemo razgovarati o smanjenju carinskih tarifa", dodao je Kurz.

Razgovarali i o nuklearnom sporazumu

Što se tiče nuklearnog sporazuma s Iranom, Merkel kaže da se svi slažu da on nije savršen, ali da ga  treba provoditi i dograditi.

"Svi u EU-u dijele mišljenje da sporazum nije savršen, ali da trebamo ostati u njemu i nastaviti pregovore s Iranom o drugim pitanjima poput balističkog programa", rekla je Merkel.

Litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite kaže da se traže načini za zaštitu europskih tvrtki koje rade u Iranu.

"Velika je šteta za proces denuklearizacije Irana, ali također prihvaćamo da u sporazumu koji smo potpisali ima mjesta za poboljšanje. Tražimo tehnička rješenja za zaštitu naših tvrtki koje rade u Iranu, uključujući i tzv. 'blokirajuću klauzulu' koja bi djelomično mogla zaštititi europske tvrtke koje rade u Iranu", rekla je Grybauskaite.

Jedna od mogućih mjera za zaštitu europskih tvrtki koje se spominju jest korištenje "blokirajuće klauzule" po kojoj se američki ekstrateritorijalni zakoni ne bi provodili u EU-u. Na te se mjere EU pozivao 1996. kada su Sjedinjene Države prijetile europskim poduzećima u vezi s Kubom, nakon čega je tadašnja američka administracija popustila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara