KORONAVIRUS U SVIJETU

Čelnici farmaceutskih tvrtki: Nema dovoljno bočica za cjepivo protiv koronavirusa

Čelnici farmaceutskih tvrtki: Nema dovoljno bočica za cjepivo protiv koronavirusa
Ilustracija: EPA

IZAZOVI u proizvodnji i nastojanja vlada da osiguraju opskrbu za svoje građane otežat će isporuku cjepiva protiv covida-19 nakon što bude razvijeno, upozorili su čelnici farmaceutske industrije.

Proizvođači lijekova već testiraju gotovo desetak mogućih kandidata za cjepivo protiv novog koronavirusa, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

AstraZeneca nada se da će ga plasirati na tržište do kraja godine, prema riječima izvršnog direktora Pascal Soriota na internetskoj konferenciji za novinare u Ženevi koju je u četvrtak organizirala Međunarodna federacija farmaceutskih proizvođača i udruga (IFPMA).

Pfizerovo cjepivo moglo bi biti spremno do listopada "budu li nam zvijezde naklonjene", kazao je izvršni direktor američke tvrtke Albert Bourla.

Trebat će 15 milijardi doza

Za suzbijanje covida-19 bit će potrebno do 15 milijardi doza, tri puta više od trenutne globalne godišnje proizvodnje cjepiva, isključujući cjepiva za gripu, navodi IFPMA.

Farmaceutska industrija može proizvesti vrlo velike količine cjepiva, ali suočena je s uskim grlom kada je u pitanju pakiranje.

"Na svijetu nema dovoljno bočica", objasnio je Soriot iz AstraZenece.

Farmaceutski čelnici jasno su rekli da ne planiraju dijeliti patente ni proizvodne kapacitete, ali spremni su surađivati na punjenju bočica kako bi podmirili potražnju.

Bourla iz Pfizera upozorio je također da bi plan industrije da cjepiva u jednakoj mjeri isporučuje siromašnim i bogatim zemljama mogao naići na političke prepreke. 

Vlade će "maksimalno iskoristiti utjecaj kojim raspolažu" kako bi osigurale opskrbu za svoje građane. "Bojim se da ćemo se naći između dvije vatre", istaknuo je čelnik američke kompanije.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara