Čelnici NATO-a složili se oko potrebe pomoći Iraku

ČELNICI NATO-a ostavili su nakratko po strani nesuglasice oko Iraka te su se složili da će pomoći u obuci sigurnosnih snaga te zemlje, samo nekoliko sati nakon što je nova bagdadska vlada službeno preuzela vlast.

Teško sročeni sporazum usvojen je na summitu u Istanbulu nakon što su čelnici NATO-a više od godinu dana predbacivali jedan drugome zbog savezničke invazije na Irak, kojoj su se oštro protivile mnoge europske zemlje, među kojima posebno Francuska i Njemačka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još nisu dogovorene pojedinosti oko pitanja obuke iračkih vojnih snaga, što je odraz nastavka nesuglasica oko toga kakvu bi točno ulogu Savez trebao imati u Iraku. Prema mišljenju talijanskog premijera Silvija Berlusconija "razdoblje međusobne distanciranosti između Chiraca, Schroedera, Blaira i Busha zavšeno je, a razdoblje suradnje upravo počinje".

Predstavnici zemalja članica također su se usuglasili da će u Afganistan poslati između 6.500 i 10.000 svojih vojnih snaga kako bi se do rujna, kada će se u toj zemlji održati izbori, zajamčila sigurnost. Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izjavio je kako će proširenje mirovne misije Saveza u Afganistanu biti dokaz da NATO može jamčiti sigurnost daleko od svojih državnih granica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara