Čelnik hrvatskih Židova teško optužio MVEP, odgovorili su mu

Čelnik hrvatskih Židova teško optužio MVEP, odgovorili su mu
Foto: Filip Kos/PIXSELL, Patrik Macek/PIXSELL

MINISTARSTVO vanjskih i europskih poslova (MVEP) odbacilo je optužbe čelnika hrvatskih Židova da je zvalo strane veleposlanike i odgovaralo ih od dolaska na komemoraciju u Jasenovcu koju su, odvojeno od državne, organizirali predstavnici manjina i antifašisti.

Predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus u petak je optužio "visokopozicionirane ljude u MVEP-u" da su zvali strane veleposlanike u Hrvatskoj kako bi ih odgovorili od dolaska na komemoraciju za žrtve ustaškog logora za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Odvojeni skupovi u Jasenovcu održavaju se već četvrtu godinu, jer predstavnici manjina i antifašisti zamjeraju vladi da tolerira krajnju desnicu i veličanje ustaškog režima, Hitlerova saveznika u Drugom svjetskom ratu.  

Demantij iz MVEP-a

U MVEP-u kažu da su nekoliko veleposlanika pozvali na službeno obilježavanje koje će se održati u nedjelju, ali potpuno odbacuju navode da su ih odgovarali od odlaska na onu u petak.

"Smatramo da u svakom slučaju treba odati počast žrtvama tog, kao i svakog drugog režima", rekli su iz Ministarstva Hini. 

U petak su u Jasenovac stigli predstavnici veleposlanstava Izraela, Nizozemske, Španjolske, Velike Britanije, Srbije, Slovenije, Njemačke, Francuske i Australije te Dunja Mijatović, povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe.

Službena komemoracija na kojoj će biti najviši državni dužnosnici održat će se u nedjelju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara