Čemu služi Facebook: Na prijevaru silovao desetke dječaka

GRAD New Berlin Eisenhower u američkoj državi Wisconsin se još oporavlja od stravičnog i bizarnog zločina počinjenog uz pomoć Facebooka.

Da stvar bude još gora, direktor srednje škole New Berlin Eisenhower ima razloga strahovati da će mu učenici biti dodatno traumatizirani zločinima ako na utakmicama školske lige protivnički navijači počnu skandirati "Facebook".

Razlog za to je 18-godišnji Anthony R. Stancl, koji je popularnu društvenu mrežu zlorabio napravivši lažni profil na kome se predstavljao kao atraktivna djevojka. Pomoću njega je na prijevaru učenike vlastite škole natjerao da mu pošalju vlastite fotografije intimnog sadržaja.

Nakon toga je s tako stečenim snimkama nesretnike počeo ucjenjivati i tražiti da mu - u zamjenu za njihovo neobjavljivanje - pruže seksualne usluge. One su pružene u školskom zahodu, na školskom parkiralištu, javnoj knjižnici, lokalnim parkovima kao i kućama žrtava. Šerifov ured u Okrugu Waukesha je izjavilo da je najmanje 31 dječak - u dobi od 13 do 19 godina - bio žrtvom ucjene, a da je najmanje sedam silovano. Sve žrtve su bile učenici škole.

Klupko se vjerojatno ne bi počelo odmotavati da Stancl u studenom prošle godine nije dozvolio svojoj bahatosti da ga nagoni na još jednu mnogo spektakularniju  "psinu". Upravi škole je poslao prijeteće poruke o postavljenoj bombi. Iako su dojave bile lažne, šerifov ured je pokrenuo istragu koja je postupno ukazala na Stancla kao počinitelja.

Za istragu je ključan bio 15-godišnjak, višestruka žrtva Stanclovog silovanja. Svoje stradanje je priznao roditeljima nakon što je Stancl, tražeći dodatno zadovoljstvo, počeo prijetiti objavljivanjem fotografija ukoliko mu dječak ne "namjesti" svog mlađeg brata. Roditelji su o svemu obavijestili šerifov ured.

Stancl je sve svoje zločine dokumentirao video-kamerom kako bi stvorio dodatni materijal za ucjenjivanje žrtava. Šerifov ured je izvršio premetačinu Stanclovog stana i zaplijenio računalo gdje su pronađeni ne samo 300 inkriminiranih slika i video-zapisa u direktorijima s imenima žrtava, nego i 600 "profesionalno napravljenih" pornografskih filmova pedofilskog sadržaja.

Stancl je prije sedam dana uhićen te mu je određen pritvor uz kauciju od 250.000 dolara. Ukoliko je plati i nađe se na slobodi, bit će mu zabranjeno korištenje računala i mobitela odnosno boravak u školama, knjižnicama i u javnim parkovima.

Laura Florian Lau, predsjednica okružnog suda, izjavila je da nikada u sedam i pol godina, otkako je na čelu te institucije, nije zaprimila tako "stravičnu kaznenu prijavu". Ukoliko Stancl bude osuđen za djela koja mu se pripisuju, prijeti mu kazna zatvora od 293 godine. Prvo je ročište zakazano za 26. veljače.

"Dobar učenik"

New York Times u svojoj reportaži iz New Berlina javlja kako su i učenici i nastavnici škole Stancla opisali kao "dobrog" učenika koji se mnogo zalagao na nastavi, ali i osobu sklonu skretanju pažnje na sebe. "Iako nije bio najpopularniji, nije bio usamljenik", tvrde Timesovi sugovornici. Posebno je aktivan bio na predavanjima iz političke znanosti.

Osim škole sa 850 učenika, potresen je i grad od 38.000 stranovnika, koji se opisuje kao "staromodno" mjesto "gdje svatko zna svakoga". Stanclova obitelj je opisivana najboljim riječima, te se spominjali kako živi u mirnom dijelu grada te posjeduje kuću s tri garaže i improviziranim košarkaškim igralištem.

Direktor škole Michael Fesenmier tvrdi da je razlog zbog čega je došlo do skandala u tome što su učenici lakomisleni. Peter Kreutzer, prosvjetni inspektor, tvrdi da ga je cijeli slučaj šokirao s obzirom da su učenici pohađali tečajeve na kojima ih se učilo o opasnostima koje vrebaju s Interneta, kao i da je korištenje Facebooka bilo zabranjeno u samoj školi.

Timesov reporter navodi kako se u samim hodnicima među učenicima o cijelom slučaju malo govori. Kreutzer tvrdi da su se sve žrtve - kojima se pruža psihološka pomoć - vratile na nastavu, odnosno da je ipak riječ o "žilavim momcima".

Facebook izrazio sućut žrtvama i upozorio svoje korisnike

Povodom slučaja se posebnim priopćenjem izjasnio i sam Facebook, podsjetivši kako tvrtka nastoji ponuditi "sigurnu i pouzdanu okoliš" za društvene kontakte, odnosno da sve vrijeme surađuje s policijskim službama. Priopćenjem je izražena sućut sa žrtvama, ali su i svi korisnici upozoreni da budu oprezni prilikom sklapanja Internet-poznanstava, odnosno da je svrha Facebooka "jačanje poznanstava u stvarnom životu", a ne "stvaranja što većeg broja on-line prijatelja". Korisnicima je rečeno da se ne moraju osjećati loše ako odbiju poziv za prijateljstvo osobe koju ne poznaju.

D.A.

Foto: Waukesha County

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara