Ciklona poharala Jadran: Obala poplavljena, vjetar čupao stabla, otoci odsječeni od kopna! Na Zavižanu snijeg!

Ciklona poharala Jadran: Obala poplavljena, vjetar čupao stabla, otoci odsječeni od kopna! Na Zavižanu snijeg!

Foto: sibenik.in

DALMACIJU je zahvatilo olujno nevrijeme. Kako javlja ŠibenikIN, na šibenskom području puše jak do olujni jugoistočni vjetar koji je srušio nekoliko stabala. Dijelovi šibenske rive su poplavljeni. Olujno jugo u Šibeniku je čupalo i rušilo stabla, a zbog potpoljene rive automobili jedva prolaze kroz taj dio grada. Slično je bilo i u Zadru i Trogiru, gdje je bilo ozbiljnih problema u prometu zbog potpoljenih ulica.

Na Hvaru je olujni vjetar izazvao goleme valove koji su potopili nekoliko brodica. Valovi visine i preko dva metra izbacivali su na obalu kamenje teško desetak kilograma.

Ni sjeverni Jadran nije prošao mnogo bolje - zbog obilne kiše i olujnog vjetra potopljene su i prometnice u Rijeci.

Prolazak ciklonalnog centra preko srednjeg Jadrana dalje nad kopno, kao i prostrano polje sniženog tlaka zraka nad europskim kopnom, uvjetovali su ciklonalnu plimu diljem Jadrana, a plima je zabilježena i na slovenskoj obali. Plima je tako poplavila niže dijelove obale te u kombinaciji s visokim valovima donijela probleme u nekim gradovima, a poremetila je i promet morem.

U Splitu je jutros iza 9 sati jugo okrenulo na oštro (južni vjetar) s najjačim udarima do 115km/h na DHMZ-ovoj postaji na Marjanu. Olujni udari južnog vjetra i lebića zabilježeni su diljem Dalmacije, a jugo se zadržalo još samo na dubrovačkom području. Vjetar na uz obalu i na otocima lomio grane, a oštećene su i brojna plovila u lučicama, piše Crometeo.

Sljedećih sati vjetar će na Jadranu znatno opasti, a vrijeme će se sve više stabilizirati. No samo privremeno jer nam već sutra stiže nova ciklona koju je Crometeo tim nazvao Zlatka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su katamaranske linije: Split-Bol-Jelsa, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli i Split-Hvar-Korčula i trajektne Sumartin-Makarska, Split-Vela Luka (u 10.30 sati), Split-Starigrad, Sućuraj-Drvenik (u 9.45 sati) i Trogir-Drvenik Mali-Drvenik Veli (u 10.00 sati) . Na šibenskom području u prekidu su brzobrodske linije prema Žirju i Kaprijama.

Snijeg na ZavižanuNa Zavižanu cijelo prijepodne pada slab snijeg, a snježne pahulje od nedjelje će vjerojatno zabijeliti ostale krajeve gorske Hrvatske, a od ponedjeljka snijeg je moguć i na kopnu.

Tijekom utorka mjestimično je palo više od 70 litara kiše po metru kvadratnom, a obilnijih oborina bilo je i u prvom dijelu srijede. Najviše kiše od ponoći do podne palo je u Lici i Gorskom kotaru, točnije, u Jelvici 46 litara po kvadratnom metru, a slijede Velika Lešnica 37, Brinje 36, Stajnica 34, Gospić 30. Srijeda je donijela malo niže temperature zraka u odnosu na prethodne dane pa je u najvišem gorju dovoljno zahladilo za malo snijega. Tako je jutros na Zavižanu izmjereno 2cm snijega, a temperatura zraka bila je 0°C. Minimalne jutarnje temperature zraka u Hrvatskoj bile su od 2°C u istočnoj Slavoniji i Baranji do najtoplijih 16°C na otvorenom moru Dalmacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara