Centar za socijalnu skrb: Nije trebalo djecu izdvojiti iz obitelji Zavadlav

Centar za socijalnu skrb: Nije trebalo djecu izdvojiti iz obitelji Zavadlav
Foto: Čitatelj Indexa

CENTAR za socijalnu skrb u Splitu gotovo je punih 20 godina pod nadzorom držao obitelj Filipa Zavadlava, osumnjičenog za trostruko ubojstvo u Varošu. Propisana je mjera zaštite i pomoći roditeljima. 

"Obitelj je bila u tretmanu od 1997. godine. Imali su određenih problema iz djelokruga naše nadležnosti. Obitelji je bila izrečena mjera obiteljsko-pravne zaštite, stručne pomoći i potpore o skrbi za djecu. Stručni tim, koji se sastoji od socijalnog radnika, psihologa i pravnika, nije procijenio potrebu nekih drugih mjera u tom trenutku. Osnovano pretpostavljamo da se mjera provodila do 2016. godine, kada je najmlađe dijete postalo punoljetno. Imali smo uvid u obitelj. Dana je stručna pomoć roditeljima da mogu valjano obavljati roditeljsku skrb. Da je Centar procijenio potrebnim bilo kakvo izdvajanje zbog nekih naročitih okolnosti, pokrenuli bi postupak gdje bi sud na naš prijedlog donio odluku u pogledu oduzimanja prava na stanovanje", kaže Marina Pokrajac, voditeljica općih i pravnih poslova splitskog Centra za socijalnu skrb, prenosi Dalmatinski portal.

Objasnila je kako se provodila mjera

Objasnila je kako se provodila mjera obiteljsko-pravne zaštite.

"Imamo vanjske suradnike određene stručne spreme, defektologe, socijalne radnike, psihologe. Imenujemo ih kao voditelje mjere nadzora. Redovito odlaze u obitelj, kontaktiraju ih i pismeno nas izvještavaju o situaciji u obitelji. Logično je jer djelatnici Centra ne bi mogli provoditi tu mjeru s obzirom na veliki broj korisnika. Kada dobijemo prijavu da se dogodilo nešto u obitelj, naši djelatnici prikupljaju podatke. Ide se u školu, kod liječnika. Traže se podaci da se vidi način funkcioniranja obitelji. Stručni tim procjenjuje je li obitelji potrebna stručna pomoć", kaže Pokrajac.

Komentirala i presude

S obzirom na to da je u razdoblju koje je obitelj Zavadlav provela pod nadzorom Centra za socijalnu skrb bilo i nekoliko osuđujućih presuda za obiteljsko nasilje protiv majke Filipa Zavadlava, Pokrajac je upitana je li postojala mogućnost da Centar izrekne neku strožu mjeru.

"U Centru smo provodili zakonsku proceduru. Ne vjerujem da je kod nas bilo propusta. Svaki predmet je priča za sebe. Svaki ima pozadinu. Ako imate nefunkcionalnu mamu, često imate funkcionalnog tatu. Ako nisu ni mama ni tata, imate baku i djeda, koji možda mogu te stvari pratiti. Situacija se pratila. Ni u jednom trenutku nije utvrđena potreba izdvajanja. Naša je obveza i kada je dijete izuzeto iz obitelji da se čim prije stvore uvjeti da se dijete vrati u obitelj", rekla je, prenosi Dalmatinski portal.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara