Centar za žene u Sisku svakog dana primi 40 prijava za nasilje u obitelji

Centar za žene u Sisku svakog dana primi 40 prijava za nasilje u obitelji

Foto: FAH

SVAKOG dana na SOS telefon sisačkog Centra za žene "Adela", koji skrbi o ženama nad kojima je izvršeno nasilje, dođe 40-tak poziva ugroženih žena, doznaje se u petak iz udruge u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Kapaciteti sigurne kuće, uglavnom su popunjeni. Stoga je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, na sisačkoj Gradskoj tržnici obilježen preventivnom akcijom.

Nevladina udruga "Adela" djeluje od 2003. godine, a posljednjih godina, uz druge akcije, organizira i program skloništa za žene i djecu ugrožene obiteljskim nasiljem. I na sisačkom području, kako kažu voditeljice udruge, nasilje je u porastu, posebice na ruralnim područjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U suradnji s Policijskom upravom i Zavodom za socijalnu skrb, kako kažu, članice udruge nastoje ponoći ženama nad kojima se provodi nasilje. U radu im najviše financijski pomažu Ministarstvo da demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Sisačko-moslavačka županija i Grad Sisak.

"I na ovaj način pokušavamo senzibilizirati javnost za sprječavanje nasilja nad obitelji, koje je postalo naša svakodnevica. Ovakav način promidžbe je vrlo važan, a s njim moramo upoznati i mlade u školama. Pred nasiljem ne smijemo okretati glavu, već ga prijavljivati, jer svaki nasilnik ima svoje ime i prezime. Djelovanje sigurnih kuća treba institucionalno riješiti da ne ovisi o donacijama", rekla je predsjednica Županijske skupštine sisačko-moslavačke Ivanka Roksandić.

Zamjenik župana Ivan Celjak i zamjenik sisačke gradonačelnice Marko Krička, koji su se uključili u akciju, zauzeli su se za djelotvornije djelovanje sustava, ali i javnosti, te dosljedne provedbe nacionalne strategije spriječavanja nasilja u obitelji.

Ujedno su najavili i daljnju potporu Grada i Županije, centru "Adela".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara